Realizarea unei ‘Hărţi a tăierilor de păduri’ sprijină lupta pentru reducerea emisiilor de carbon, deoarece soarta pădurilor din România ne priveşte pe toţi, a spus, miercuri, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, la lansarea acestei aplicaţii online. ‘Două treimi din pădurile virgine din Europa sunt în România şi sper ca acest proiect să fie vocea copacilor din pădurile de aici. Noi am pierdut, după al II-lea Război Mondial, 45% din păduri şi de aceea doresc ca România să îşi poată păstra acest patrimoniu naţional, adică pădurile virgine’, a spus ambasadorul britanic Martin Harris.Echipa mişcării ‘Plantăm fapte bune în România!’ a lansat, începând cu 16 mai 2012, apelul către toţi cei dispuşi să se implice în monitorizarea pădurilor din ţara noastră, pentru a construi harta tăierilor de păduri.Doar 26,76% din suprafaţa ţării este acoperită cu păduri. Media europeană este de 29.3%. În plus, conform datelor Ministerului Mediului, anual se reduc aproximativ 127.601 hectare prin tăieri rase şi răriri ilegale.
‘Furtul de lemn trebuie oprit. Ştiu că există 3.000 de anchete în România privind furtul de lemn. Cred că guvernul va descoperi că website-ul Plantăm fapte bune poate completa eforturile de creştere a transparenţei şi de protejare a pădurilor’, a spus Mark Gitenstein, ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.Ulterior raportării tăierilor de păduri, se va verifica legalitatea acestora de către echipa de organizatori. Harta, având la bază imagini din satelit, nu va putea indica dacă tăierile raportate sunt autorizate sau nu, sau dacă terenurile de pe care s-a tăiat sunt publice sau private. Acest lucru va putea fi aflat numai după ce vor fi fost verificate informaţiile introduse pe hartă.
‘Împreună putem să promovăm alte moduri în care să ne consumăm pădurile şi să rămânem în continuare printre puţinele state din lume care au peisaje forestiere intacte şi păduri seculare’, a spus Liliana Buzea, coordonatorul proiectului ,,Harta tăierilor de păduri’.Istoricul acestei aplicaţii începe din mai 2011, atunci când echipa ‘Plantăm Fapte Bune’ a ajuns la evenimentul Yahoo! Open Hack Europe, iar ‘Harta tăierilor de păduri’ a beneficiat de o echipă de lucru care a realizat un prototip cât şi de recunoaşterea juriului prin acordarea premiului ‘Best Hack for the Social Good’.Pentru punerea în practică a acestei aplicaţii, Ambasada SUA în România a acordat 5.000 de dolari echipei de IT-işti de la TechSoup, ca premiu în cadrul unei competiţii pe proiecte, iar Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România a contribuit cu 5.000 de lire sterline. AGERPRES
Lasa un raspuns