Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie și Clubul Green Impact Baia Sprie au organizat Tabăra – „Produs(e) de poveste” pentru 35 de copii și tineri cu vârste între 10 și 16 ani din Baia Sprie.
Programul derulat în săptămâna 8- 13 august 2022 a fost inedit și foarte motivant pentru participanți. Mai întâi, copiii și tinerii s-au transformat în exploratori și descoperitori ai rețetelor tradiționale din Baia Sprie. Apoi ei au devenit culegători amatori într-un solar din comunitate, culegând legume și fructe proaspete necesare pentru a pregăti rețetele descoperite cu o zi înainte.
În a treia zi de tabără participanții au preparat zacuscă, bulion și gem de afine. Ei au experimentat toate etapele de pregătire a acestor produse – au copt legumele pe grătar, apoi au curățat, tocat și pregătit roșiile, ceapa, vinetele, ardeiul; au mărunțit fasolea fiartă în prealabil și au asezonat compoziția cu mirodenii. La sfârșit au pus zacusca de vinete și zacusca de fasole în recipiente personalizate. Participanții mai tineri au pregătit siropul și gemul de afine de pădure cu multă atenție și grijă.
Preparatele dulci sunt cele mai renumite în comunitatea noastră, astfel a fost destul de dificil să ne decidem ce anume să pregătim. Am decis că ar fi binevenit să învățăm cum se fac gogoșile pufoase și delicioase, prăjitura cu măr și cornulețele cu magiun din prune, fructe pe care le găsim în gradina bunicilor noștri. A fost o zi foarte atractivă și cu multă degustare!
În ultima zi de tabără am învățat cum se face pâinea tradițională, din ingrediente simple și sănătoase. Familia Grigor ne-a arătat cum se pregătește un aluat bun, bun, pentru o pâine minunată și cum se pot modela „cocuți” care ulterior au fost copți pe foi de varză în cuptorul de la Casa Olarului.
Până s-au copt bunătățile, participanții au aflat lucruri inedite despre cum se modelează vasele de lut și care sunt proprietățile acestora în păstrarea hranei.
Lavanda, culeasă din curtea liceului și uscată de-a lungul verii, a fost folosită pentru a umple săculeți de pânză și a crea decorațiuni pentru târg. De asemenea am exersat rolurile de planificator și organizator de târg – au confecționat etichetele pentru produsele culinare pregătite și invitațiile pentru târgul din curtea liceului din 13 august 2022.
Toate aceste ateliere specifice le-au oferit participanților experiențe inedite de învățare, atât teoretice, dar mai ales practice.
În fiecare zi a taberei au fost planificate jocuri care să îi ajute pe copii și tineri să conștientizeze potențialul pe care îl au, importanța empatiei, a colaborării și a muncii în echipă.
Pentru târgul de sâmbătă, copiii și tinerii au amenajat standurile, au pregătit un stand pentru degustare, au organizat prezentarea tuturor produselor create în cadrul taberei, au discutat cu cumpărătorii. Unul dintre voluntarii Green Impact a creat o prezentare online care conține rețetele folosite în cadrul taberei sub formă de coduri QR.
Suma strânsă din vânzarea borcanelor cu gem de afine, a celor cu zacuscă de vinete și zacuscă de fasole, a siropului de afine, a bulionului, a prăjiturilor cu măr și a cornulețelor cu magiun, dar mai ales a pâinii – a fost de 4028 de lei – suma care va fi folosită pentru activități în comunitate.
De-a lungul unei săptămâni de vacanță cei 35 de copii și tinerii au învățat prin joc și activități practice: să culeagă responsabil și regenerativ, să pregătească diverse preparate tradiționale din comunitatea noastră, să croiască, să coase și să brodeze săculeți și decorațiuni, să prepare și să ambaleze produsele create, să organizeze un eveniment în comunitate, să prezinte persuasiv produsele create de ei astfel încât să aibă o vânzare eficientă, să se documenteze, să vorbească în public, să colaboreze cu diverse persoane pentru un scop comun, să lucreze în echipă, să sărbătorească succesul și să devină mai motivați să se implice.
Tabăra a fost organizată printr-o finanțare obținută de la Fundația Noi Orizonturi prin implicarea prof. Mihaela Smiedt, prof. Marcela Vava, prof. Pop Anamaria Gabriela, prof. Mihaela Făt, a voluntarelor Green Impact Baia Sprie Andreea Butica, Cristina Pașca, Iudith Costin ( a VIII-a A), Adelina Muntean, Teodora Hărșan și a coordonatorului prof. Iolanda Sztrelenczuk.
Lasa un raspuns