VIDEO | Sute de elevi au mers să vadă stația de epurare a apelor uzate

“Apa pentru toți” a fost tema acestui an a Zilei Mondiale a Apei, care este marcată anual în 22 martie. Cu această ocazie societatea Vital a organizat Ziua Porților Deschise la stația de epurare a apelor uzate din Baia Mare.

În perioada 21- 22 martie a fost Ziua Porțior Deschise la stația de tratare a apelor uzate, pentru ca toți cei interesați și implicați în problemele de mediu să poată avea ocazia să se documenteze asupra modalităților și proceselor legate de epurarea apelor uzate provenite din aglomerările umane.

Aproape 400 de elevi de la școli și licee atât din Baia Mare, cât și din Tăuții de Sus, Recea și Boiu Mare au vizitat stația de epurare a apelor uzate. Aceștia au dorit să vadă îndeaproape modul în care funcționeaza o stație de epurare dotată la cele mai înalte standarde.

Elevii au fost surprinși de complexitatea proceselor tehnologice din stația de epurare și totodată de aparatura și complexitatea metodelor de laborator de ultimă generație folosite în procesul de epurare a apelor uzate. Ca dovadă au făcut comparație între apa uzată care intră și apa care iese din stația de epurare și este deversată în râul Săsar. Elevii au putut vedea „pe viu” ce se întâmplă cu servețelele umede, cârpele dar și alte obiecte care sunt aruncate în vasul WC sau direct în sistemul de canalizare și care, dacă nu colmatează rețeaua, ajung în stația de epurare. Aceste obiecte, odată ajunse în stație, pot produce defecțiuni majore ale echipamentelor și utilajelor. Punctul forte al vizitei a fost însă laboratorul de apă uzată.

În a doua zi un grup de elevi de clasa I și-a exprimat dorința de a planta 30 de pomi în incinta stației de epurare, pentru a sărbători într-un mod mai aparte Ziua  Mondiala  a Apei. Fiecare elev a plantat un pom, pentru un mediu mai sanatos și un aer mai curat în orașul său. Materialul săditor a fost pus la dispoziția școlii de către Direcția Silvică Baia Mare, pomii fiind etichetați cu numele elevilor, al școlii și anul plantării.

Trebuie conștientizat că eforturile și cheltuielile cu privire la procesele de epurare a apelor uzate menajere sunt mai mari decât cele asociate tratării apelor în vederea potabilizării, dovadă fiind complexitatea și mărimea construcțiilor și tehnologiilor implementate în modernizarea stațiilor  de epurare. Stația de epurare a apelor uzate din municipiul Baia Mare este amplasată la limita de vest a orașului, pe malul stâng al râului Săsar, este o stație mecano-biologică (tratarea biologică avansată a azotului şi carbonului, precum şi tratarea chimică a fosforului), fiind proiectată pentru o capacitate de 163.300 locuitori și asigură epurarea apelor uzate colectate din aglomerarea Baia Mare.

Deși acțiunea „Porți deschise” s-a derulat în perioada 21 – 22 martie, porțile obiectivelor administrate de societatea Vital vor rămâne deschise și în perioada următoare pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu procesele de tratare a apei și de epurare a apelor uzate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.