Sucurile fără zahăr nu sunt cu mult mai bune pentru sănătate, comparativ cu cele cu zahăr

Sucurile fără zahăr nu sunt cu mult mai bune pentru sănătate, comparativ cu cele cu zahăr

Două noi studii au identificat o serie de legături între aşa-numitele băuturi răcoritoare dietetice, fără zahăr, şi o stare a sănătăţii mai precară, conform site-ului LiveScience.com.
Persoanele care susţin că beau două sau mai multe astfel de sucuri fără zahăr pe zi, au înregistrat o creştere a circumferinţei taliei de până la 6 ori mai mare decât la persoanele care nu consumă astfel de sucuri, conform cercetătorilor de la Centrul pentru Medicină al Universităţii Texas, din San Antonnio.
Un al doilea studiu a ajuns la concluzia că îndulcitorul aspartam, deseori folosit în compoziţia băuturilor răcoritoare fără zahăr, duce la creşterea nivelului de zahăr în sângele şoarecilor bolnavi de diabet.
"Concluziile acestor studii indică faptul că promovarea băuturilor răcoritoare dietetice ca alternative sănătoase la băuturile răcoritoare cu zahăr este o greşeală. Băuturile răcoritoare dietetice pot avea 0 calorii, dar nu şi 0 efecte negative", a explicat unul dintre coordonatorii acestor studii, Helen P. Hazuda, profesor la Şcoala de medicină a Universităţii Texas.
Studiul privind creşterea circumferinţei taliei a fost realizat pe un grup de 474 voluntari ce au fost urmăriţi medical timp de 10 ani. Grupul consumatorilor de băuturi răcoritoare dietetice au înregistrat creşteri ale circumferinţei taliei cu 70% mai mari comparativ cu cei care nu consumau astfel de băuturi răcoritoare.
Grăsimea abdominală reprezintă un risc major pentru declanşarea anumitor tipuri de diabet, boli cardiovasculare, cancer şi alte condiţii cronice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.