Ștefan Petreuș a plecat dintre noi

Zi tristă pentru Maramureș, zi tristă pentru România. S-a stins Ștefan Petreuș, unul dintre simbolurile folclorului nostru. A plecat dintre noi la 82 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!

Ștefan Petreuș, s-a născut în 3 martie 1940 în localitatea Glod, Maramureș, era cu patru ani mai mare decât fratele său. Harul muzical l-a moștenit de la tatăl lor, Pătru Petreuș-Codrea, „ceteraș” și constructor de viori. Ștefan Petreuș a început să cânte din vioară din fragedă copilărie. Cânta mai ales când era singur. Lua cetera din cui, și așezat pe un scăunaș, la lumina focului, cânta.

În anul 1966 s-a angajat în orchestra de muzică populară a Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare, iar în anul următor, 1967, s-a angajat și fratele său, Ion.

Cu vestitul ansamblu băimărean, dar și cu alte formații artistice profesioniste și de amatori, frații Ion și Ștefan Petreuș, au cântat în numeroase localități din țară și din alte țări (Bulgaria, Iugoslavia, Belgia, Olanda, Egipt, Sudan, Italia, Moldova, China etc.).

Frații Petreuș au debutat în radio și în televiziune în anul 1968, iar primul disc l-au înregistrat în 1969-1970.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.