STATISTICA NEAGRĂ: Motivele pentru care, la fiecare cinci ore, un bebeluş îşi pierde viaţa

STATISTICA NEAGRĂ: Motivele pentru care, la fiecare cinci ore, un bebeluş îşi pierde viaţa

 În România, la fiecare cinci ore un copil mai mic de un an moare. În ţara noastră îşi pierd viaţa anual 1.600 de bebeluşi, un număr enorm care ne situează pe primul loc între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, cu o rată de 8,8 decese la 1000 de nou-născuţi vii, potrivit celor mai recente statistici. Medicii specialişti în obstetrică şi neonatologie au început să devină o raritate, iar acolo unde ei există sunt nevoiţi să lucreze pe bani puţini, cu echipamente insuficiente, vechi de zeci de ani. Numărul de paturi din maternităţile româneşti este la aproximativ jumătate faţă de necesarul real, iar condiţiile pentru tratarea micuţilor la terapie intensivă nici măcar nu se apropie de nevoile minime pe care le are ţara noastră. Toate acestea conturează un tablou tragic în care mulţi dintre bebeluşi sunt condamnaţi la moarte chiar înainte de a se naşte, pentru că sistemul nu le oferă şansa de a lupta pentru viaţa lor.

În primele luni de viaţă, în ţara noastră mor de două ori mai mulţi copii faţă de media europeană, iar una dintre cauzele majore ale deceselor infantile este naşterea prematură. O treime dintre decese ar putea fi prevenite prin dotarea corespunzătoare a maternităţilor şi a secţiilor pentru nou-născuţi.
„Considerăm că modul în care s-a urmărit, în ultimele decenii, protecţia medicală a sarcinii, a naşterii şi a primului an din viaţa nou-născuţilor a fost tot mai puţin adecvat cerinţelor concrete din teren, semnalate chiar de către medici. Această stare de lucruri se reflectă în rata ridicată a mortalităţii infantile, ce menţine România departe de ţinta OMS de reducere a mortalităţii infantile, de sub 5 decese la o mie de naşteri. România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014”, susţine Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.