Spitalul Municipal Sighetu Marmației organizează campania lunară de donare de sânge

Spitalul Municipal Sighetu Marmației în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguina Maramureș continua campaniile de donare de sânge.

În data de 30 mai 2023 începând cu orele 09:00, la demisolul Ambulatoriului Integrat, din cadrul spitalului se va desfășura campania lunară de donare .

1 din 10 pacienți din spitalele din România au nevoie urgenta de sânge.

Anual, doar 2% din populația României donează sânge, un procent infim raportat la necesitățile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care România încă se confrunta din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul ca în orice clipa, fiecare dintre noi am putea deveni pacienți sau aparținătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel național este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva 3 vieții .

Campania nu ar putea fi posibila fără o echipa devotata, formata din donatorii voluntari si cadrele medicale pregătite sa reacționeze în fata oricărei situații neprevazute. Donatorii fiind întâmpinați de o atmosfera calda, relaxanta și propice procesului de donare.

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie sa îndeplinești următoarele condiții:

Să fii cetățean roman cu domiciliul în România sau cetățean al Uniunii Europene cu reședința în România;

Sa ai intre 18 și 60 ani;

Sa ai greutatea cuprinsa în intervalul 50 – 100 kg femeile și 60 – 120 kg bărbați;

Tensiunea arteriala sistolica sa fie între 10 și 18mmH;

Sa nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele luni;

Femeile sa nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie (1 an și jumătate după naștere) sau în perioada menstruala (± 5 zile);

Sa nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării;

Sa nu ai/sa nu fi avut următoarele: afecțiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendința patologica la sângerare, afecțiuni ale tractului gastrointestinal, afecțiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice și endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice și imunologice, alergii, intervenții chirurgicale, boli profesionale, infecțioase și parazitare, afecțiuni maligne și encefalopatie spongiforma transmisibila;

Oricine este considerat eligibil pentru a dona sânge și nu a donat în ultimele 2 luni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.