VIDEO | Spitalul Județean, în topul național la prelevarea de organe

Spitalul Județean de Urgență se menține pe primele poziții în topul național privind prelevarea de organe. Până la data de 12 iunie la nivelul Spitalului Județean au existat 7 donatori de organe.

În anul 2019, cel mai tânăr donator a avut 19 ani, iar cel mai vârstnic 65 de ani. Categoria predominantă de vârstă a fost de 63 – 65 de ani. Majoritatea pacienților donatori au fost victime ale unor accidente, dar au existat și alte cauze – accidente vasculare, coma post resuscitare.

Prelevarea de organe este realizată de echipele de prelevare de la institutele de transplant din București și Cluj-Napoca, împreună cu personalul secției ATI și durează, în medie, 5 ore.

Medicii reamintesc că declararea morții cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate și profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interval de 6 ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului.

”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează  exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul spitalului nostru există echipe medicale pregătite pentru aceste activități”, a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale.

Spitalul Județean de Urgență  din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.