SPECIAL: Argint la Olimpiada Internațională de Astronomie pentru un băimărean

SPECIAL: Argint la Olimpiada Internațională de Astronomie pentru un băimărean

 Elevul băimărean Traian Rareș Tuș, de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”, a obținut medalia de argint la ediția a XXIII-a a Olimpiadei Internaționale de Astronomie. 83 de elevi din 23 de țări au participat la olimpiada desfășurată în Colombo. Traian Tuș, elev în clasa a VIII-a, mărturisește că a fost o onoare pentru el să reprezinte România, dar și să o claseze, prin rezultatele sale, pe locul III ca număr de medalii, după Thailanda și Rusia. 

Familia tânărului elev s-a așteptat ca Traian să revină acasă din Sri Lanka cu un rezultat bun. Și-a dedicat mult timp studiului, inclusiv în vacanța de vară. Traian Rareș Tuș și-a dezvoltat de mic pasiunea pentru astronomie, iar cu ajutorul profesorului de fizică, Lucian Stoian și a Centrului de Excelență în astronomie de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu”, Traian Tuș are azi ocazia să aprofundeze o materie care nu se predă în școli și la care dă dovadă că excelează. Tatăl lui Traian Tuș își dorește ca fiul său să studieze la o universitate de prestigiul din Occident. 
”Pentru noi, ca și pentru copilul nostru, înseamnă foarte mult. Este prima participare la o olimpiadă internațională, este o medalie olimpică și ne bucurăm foarte mult”, a mărturisit tatăl lui Traian Rareș Tuș, Florentin Tuș. 
Traian Tuș a avut la dispoziție 5 luni de pregătire până la olimpiadă și a reușit, în tot acest timp, să acopere toată materia pentru juniori. România a fost printre cele mai bune țări la Olimpiada Internațională de Astronomie, iar Traian Rareș Tuș e mândru că a contribuit și el la clasarea acesteia pe locul III ca număr de medalii. Au fost zile în care tânărul își dedica chiar și 14 ore pe zi pentru astronomie. Visul lui e să studieze în America și să lucreze la o companie precum NASA sau SpaceX. 
”Pasiunea pentru astronomie o aveam de la o vârstă foarte fragedă. Acum doi ani am aflat că am șansa de a participa la cursurile de astronomie organizate de domnul profesor Lucian Stoian aici, în Baia Mare, la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” dar cum eram ocupat cu olimpiada de fizică, am reușit să particip la cursurile dânsului doar în toamna următoare”, a spus Traian Rareș Tuș. 
Atât profesorii lui Traian cât și conducerea Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”, unde el este elev în clasa a VIII-a, sunt mândri de performanțele olimpicului.
”Traian Tuș se pregătește în Centrul nostru de excelență la Astronomie doar de un an de zile. Este, practic, primul elev care reușește să ajungă la Olimpiada Internațională după un an de pregătire. E drept că a fost o pregătire foarte intensă, a lucrat foarte mult, mi-a depășit cu mult așteptările inițiale și s-au văzut în final rezultatele”, a susținut Lucian Stoian, profesor de fizică la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu”. 
”Elevul nostru, Traian Rareș Tuș, este un elev deosebit. Performanța obținută de el ne face să ne simțim mândri, onorați să avem astfel de elevi și mulțumim colegului de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” pentru implicare și dăruire și parteneriat în această pregătire”, a declarat directorul delegat al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”, Alina Pintescu. 
Traian este încurajat și de colegii săi, care, la rândul lor, îl văd în viitor profesând la NASA.  
”Eu sunt prieten cu Traian de vreo 2 ani de zile, ne-am împrietenit pentru că amândoi ne pregăteam și pentru fizică și ne-am întâlnit pe la bibliotecă, am fost și la multe concursuri împreună și m-am bucurat foarte mult pentru el când mi-a zis că s-a calificat la lot și de la el mă așteptam să ia destul de mult, adică nu m-a surprins când am auzit că a luat argint”, a spus Nicu Moldovan, unul dintre colegii lui Traian Tuș.
Cu cinci medalii s-au întors acasă elevii români, de la Olimpiada Internațională de Astronomie din Colombo, capitala Sri Lanka: două de aur, una de argint obținută de băimăreanul Traian Tuș și două de bronz. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.