SPECIAL: Amintiri din copilăria cuvintelor

SPECIAL: Amintiri din copilăria cuvintelor

 Pentru maramureșeanul Iacob Oniga, copilăria și satul sunt lumi îngemănate. Pentru el, la fel ca pentru Lucian Blaga, copilăria trăită la sat e singura mare copilărie. Iacob Oniga și-a lansat în Baia Mare volumul ”Amintiri din copilăria cuvintelor”, o carte alcătuită după principiul dicționarului, fiecare cuvânt având în spate o poveste. 

”Amintiri din copilăria cuvintelor” e mai mult decât o carte, spune etnologul Delia Suiogan. E o carte pe care, dacă începi să o citești, nu o mai poți lăsa din mână. Este o carte ce se vrea dăruită românilor pentru a-și aduce aminte că sunt români. 
”Este o carte care vorbește despre autor, dar este o carte care vorbește despre noi toți pentru că fiecare dintre noi ne vom regăsi între cuvintele pe care domnul Iacob Oniga ni le pune în față. De ce vorbesc mereu despre cuvinte? Orice carte e scrisă prin și cu cuvinte, dar aceasta are un fel mai special de a se scrie, pentru că, de fapt, cartea aceasta se scrie singură. Se scrie prin amintire. De aceea, în prefața pe care am scris-o, am spus că acest volum propune mai multe tipuri de lectură. Mai întâi, este o carte de memorie, memoria autorului, dar dincolo de acest lucru este o carte care vorbește despre identitate. Ce fel de identitate? Identitatea de lăpușean, identitatea de român”, a declarat etnologul Delia Suiogan. 
”Amintiri din copilăria cuvintelor” devine și un acatist închinat limbajului arhaic al copilăriei.
”Este o carte care te îndeamnă să te cunoști pe tine, să cunoști inclusiv Țara Lăpușului pentru că toate evenimentele și toate povestirile relatate în carte sunt din Țara Lăpușului acolo unde autorul a copilărit și a trăit o bună parte. Din ce am observat eu și la alte scrieri ale domnului Iacob Oniga, el se întoarce acasă, se întoarce la părinții lui, la locurile natale ca și la un templu și din toate scrierile dânsului am tras o concluzie: această carte este ca un fel de acatist închinat limbajului arhaic al copilăriei, este o evocare a trecutului, autorul vrea să meargă, să se caute, să se regăsească”, a precizat Corina Oniga. 
 Pe larg despre acest subiect, în partea a doua a emisiunii Actualitatea Maramedia, luni, 22 octombrie, de la ora 19:00, la TV Sighet. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.