Socialiştii condamnă încercările „scandaloase” ale PPE de a bloca dezbaterea despre atacurile PDL la adresa democraţiei

Socialiştii condamnă încercările „scandaloase” ale PPE de a bloca dezbaterea despre atacurile PDL la adresa democraţiei

Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, a condamnat încercările Partidului Popularilor Europeni (PPE), de centru dreapta, de a evita o dezbatere pe tema deteriorării situaţiei politice din România. Protestele recente din România au devenit un semnal de alarma, atragând atentia in plan internaţional cu privire la erodarea standardelor democratice de către guvernul conservator al PDL. Frauda electorală încă nepedepsită, manipularea mediatică prin intermediul televiziunii de stat şi reformele impuse in mod nedemocratic, alături de concentrarea treptată a puterii de către Traian Basescu au determinat populaţia să iasă în stradă şi să ceară organizarea alegerilor anticipate.

La sprijinul acordat de PES şi de Liberalii Europeni pentru aceste proteste legitime, PPE a reacţionat printr-o declaraţie care “condamnă intervenţia” celor două forţe politice. Preşedintele Stanişev a declarat că reacţia PPE este „un afront scandalos la adresa libertăţii de exprimare, a dreptului legitim la miting şi a principiului solidarităţii democratice”. Stanişev a cerut Popularilor Europeni „să îşi facă mai puţine griji despre poziţiile vehemente ale organizaţiilor rivale şi să se uite mai degrabă la standardele democratice dezastruoase din partidele afiliate la grupul popular”. Secretarul General al PES, Philip Cordery, a adăugat: „Este momentul ca liderii PPE să se uite în oglindă. Sunt dispuşi să susţină standardele democratice ale Uniunii Europene sau vor continua să faca eforturi disperate pentru a justifica poziţiile din ce în ce mai îngrijorătoare ale propriilor membri?”.
 Preşedintele PSE Serghei Stanişev şi Victor Ponta, unul dintre liderii opoziţiei, au comentat deja în detaliu situaţia din România, intr-un articol publicat iniţial pe site-ul Public Service Europe. Printre cererile făcute publice se numără organizarea urgentă a alegerilor anticipate. Pentru atingerea acestui obiectiv, cei doi lideri socialişti au cerut formarea unui guvern alcătuit din tehnocraţi, care să îndeplinească sarcina fundamentală a organizării unor alegeri libere şi corecte. Aşa cum subliniază documentul, „Uniunea Europeană trebuie să acţioneze decisiv, colectiv şi, cel mai important, trebuie să acţioneze acum”.
  Îngrijorările despre politicile Guvernului României vin la o săptămână după condamnarea categorică a regimului din ce în ce mai nedemocratic din Ungaria. Partidul premierului Viktor Orbán, aflat în prezent la putere, face parte tot din PPE. Activiştii PSE se mobilizează pe întreg teritoriul Uniunii Europene, pentru a condamna erodarea treptată a standardelor democratice în România şi Ungaria.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.