Simpozionul ”Iuliu Maniu și Maramureșul” organizat la Sighetu Marmației s-a bucurat de un interes deosebit

Vineri, 17 februarie în sala de conferințe a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației a avut loc Simpozionul ”Iuliu Maniu și Maramureșul”, la eveniment a academicianul Emil Burzo – președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj, Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș – membru corespondent al Academiei Române, de reprezentanți ai Memorialului Sighet, Asociației de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, Inspectoratului Școlar Județean, Consiliului Județean Maramureș, Gazetei de Maramureș și Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș.

Din loc ales de autoritățile comuniste pentru a extermina elita României interbelice, Sighetul a devenit loc de pelerinaj, pentru că aici în pământul Sighetului sunt ascunse osemintele multor martiri ai neamului nostru printre care și cele ale marelui om politic și unul dintre principalii artizani ai Marii Uniri, Iuliu Maniu.

Nicolae Carandino relata despre noaptea decesului lui Iuliu Maniu: „Maniu a fost ridicat din celulă, în cel mai strict secret, dar vestea se răspândise ca fulgerul în toată închisoarea. Noaptea am auzit căruţa poposită în curtea închisorii, uruiala roţilor, nechezatul cailor, zgomotul uşor ferecat al şleaurilor. Apoi toate s-au liniştit. Maniu pleca spre groapa comună şi spre gloria eternă”.

Dimineața, directorul închisorii, Vasile Ciolpan, ar fi comunicat, conform arhivelor, la Bucureşti, doar atât: “În celula nr… s-a stins lumina”.

Numărul mare de vizitatori ai acestui loc, interesul deosebit pentru cei care au plătit cu jertfa supremă libertatea noastră, ne arată defapt că lumina nu s-a stins, nici memoria, nici dorința de a păstra vie adevărata istorie a poporului nostru. Iuliu Maniu, care a întruchipat pentru mulți români, în timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul speranței și al dorinței de libertate, rămâne un exemplu pe care fiecare generație trebuie să-l cunoască, iar prezența la Conferința de astăzi a unui număr mare de elevi pasionați de istorie ne dă speranțe că această lumină va dăinui în timp și le va fi călăuză”, a declarat Vasile Moldovan, primarul Municipiului Sighetu Marmației.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.