Siguranţa alimentară şi preţul – principalele preocupări ale consumatorilor din România

Siguranţa alimentară este principalul factor care influenţează alegerile consumatorilor din România atunci când aceştia se află în faţa rafturilor din magazine. Astfel, 59% dintre români (46% dintre cetăţenii UE) declară că se ghidează în achiziţionarea alimentelor după gradul de siguranţa al acestora. Pe locul doi se află preţul (48% dintre români vs 54% dintre cetăţenii UE), în timp ce gustul reprezintă doar al treilea citeriu în alegerea alimentelor (43% dintre români, 51% dintre cetăţenii UE).

Şi mai mare este procentul atunci când vorbim despre conştientizarea importanţei siguranţei alimentare. 71% dintre români (70% dintre cetăţenii UE) s-au declarat preocupaţi de acest subiect. Cei mai mulţi au auzit despre aditivii din alimente sau băuturi (49% dintre români, 70% dintre cetăţenii UE), despre toxiinfecţiile alimentare cauzate de contaminarea cu bacterii, virusuri sau paraziţi (49% dintre români, 57% dintre cetăţenii UE) şi despre reziduuri de pesticide din alimente (47% dintre români, 65% dintre cetăţenii UE), acestea fiind la egalitate cu bolile animalelor (47% dintre români, 60% dintre cetăţenii UE).

O minoritate dintre consumatori nu şi-ar schimba comportamentul în cazul unei alerte alimentare (18% dintre români, 21% dintre cetăţenii UE). Printre acestea, principalele motive invocate sunt: pregătirea alimentelor în modalitate recomandată (34% dintre români, 45% dintre cetăţenii UE) şi convingerea că toate alimentele implică un anumit număr de riscuri şi sunt imposibil de evitat toate (22% dintre români vs 25% dintre cetăţenii UE).

Informaţiile au fost relevate în urma unui sondaj Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada martie-aprilie 2022. Realizat pe baza interviurilor cu 1.000 de români (27.000 de persoane din UE), cercetarea prezintă o imagine a modului în care europenii aleg alimentele, conştientizează şi sunt preocupaţi de siguranţa alimentară şi în cine au încredere pentru informaţii despre problemele legate de siguranţa alimentară.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.