Sighetean prins de poliţişti la volanul unui autoturism cu numere străine şi situaţie neclară

Sighetean prins de poliţişti la volanul unui autoturism cu numere străine şi situaţie neclară

Poliţiştii sigheteni au oprit în trafic ieri, la ora 18,30, pentru verificări, pe str.22 Decembrie din municipiu, un autoturism Audi A6 cu numere de înmatriculare străine, la volanul căruia se afla Ionel C., din Sighet. Conducătorul auto nu  a putut prezenta poliţiştilor documente care să ateste că este proprietarul maşinii. Poliţiştii au făcut verificări şi au stabilit că autoturismul este căutat de autorităţile germane ca proba intr-o procedura penală. Până la clarificarea situaţiei cu autorităţile germane, autoturismul a fost indisponibilizat, în cauza fiind efectuate cercetări în vederea stabilirii stării de fapt. La nivelul judeţului Maramureş, din totalul furturilor de autovehicule, pe primul semestru al anului 2011, 24 % o reprezintă cazurile de autoturisme care fac obiectul cercetării în dosare înregistrate la „abuz de încredere”.
 De asemenea, în numărul total de furturi de autovehicule intră şi furtul de scutere sau mopede. Astfel, în circa 60% cazuri este vorba de furturi de scutere şi nu de autoturisme. 
      Câteva din furturile reclamate au fost din cauza neglijenţei proprietarilor. Astfel, nu toate persoanele care intenţionează să achiziţioneze un autovehicul, apelează la Registrul Auto Român, autoritate care este îndrituită să opereze, la cerere, verificări de serie motor, şasiu, etc şi care emite solicitantului un certificat de autentificare.
     În ceea ce priveşte abuzul de încredere, este vorba de faptul că unii proprietari au încredinţat autovehiculul altor persoane şi acestea din urmă, ulterior nu l-au mai înapoiat proprietarului. Mai există şi acele persoane care au achiziţionat în leasing un autovehicul, pe care apoi, l-au vândut iar cumpărătorul nu a mai achitat ratele.
       În cazul furturilor de mopede, în mare majoritate au avut loc la Baia Mare. Cea mai mare parte a scuterelor furate nu erau înregistrate de către proprietar, conform legislaţiei în vigoare, şi astfel, greu de identificat. De asemenea, valoarea lor fiind relativ scăzută pe piaţă, sunt uşor de valorificat de către infractori. Mopedele nu au greutatea prea mare, astfel că, dacă sunt parcate în locuri neiluminate şi nu sunt asigurate suficient, pot să devină ţinta hoţilor.
Dintre autovehicule reclamate ca fiind furate, 40 %  au fost găsite.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.