SIGHET : Noul Cod Civil reglementează regimul matrimonial

SIGHET : Noul Cod Civil reglementează regimul matrimonial

 

 

 Una dintre noutăţile cele mai importante pe care le aduce Noul cod civil la regimul matrimonial este posibilitatea soţilor de a alege un alt regim matrimonial decât actualul regim al comunităţii de bunuri a soţilor, respectiv regimul separaţiei de bunuri sau regimul comunităţii convenţionale.

          Este de remarcat faptul că regimul matrimonial ales în cazul căsătoriilor încheiate după intrarea în vigoare a Codului civil precum şi regimul comunităţii de bunuri aplicabil tuturor căsătoriilor încheiate înainte de intrarea în vigoare a Codului, poate fi modificat de către soţi, respectiv soţii pot alege un alt regim matrimonial cu respectarea dispoziţiilor legale.

          Pentru a se realiza o protecţie reală a fiecărui soţ, noua reglementare prevede şi posibilitatea instanţei de a modifica regimul matrimonial în anumite situaţii excepţionale. Astfel, dacă regimul matrimonial al soţilor este cel al comunităţii legale sau convenţionale, instanţa, la cererea unuia dintre soţi, poate pronunţa separaţia de bunuri, atunci când celălalt soţ încheie acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei. Separaţia de bunuri pronunţată de către instanţă face ca regimul matrimonial anterior să înceteze, iar soţilor să li se aplice regimul separaţiei de bunuri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.