SIGHET: Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei va derula un proiect menit să-i atragă pe cei mici către muzeu şi către lumea satului tradiţional

SIGHET: Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei va derula un proiect menit să-i atragă pe cei mici către muzeu şi către lumea satului tradiţional

Pentru a cultiva interesul şi dragostea copiilor faţă de tradiţiile zonale, dar şi pentru a-i familiariza pe tineri cu rostul şi rolul unui muzeu, Muzeul Maramureşului din Sighetul Marmaţiei a conceput proiectul  „Eu sunt pui de moroşan”, care propune un program educaţional nou, menit să-i atragă pe cei mici către muzeu şi către lumea satului tradiţional.  Una dintre activităţile acestui  proiect este şi organizarea la 1 martie a unei expoziţii de mărţişoare inspirate din motive tradiţionale.Muzeul Etnografic din Sighetu Marmaţiei întâmpină Sărbătoarea mărţişorului printr-o expoziţie de mărţişoare realizate de preşcolari şi elevi ai claselor I-IV din municipiu. Lucrările sunt inspirate din motive tradiţionale şi vor fi expuse publicului la Muzeul Maramureşului – Pavilionul Expoziţional de Etnografie  în perioada 1 – 15 martie.La vernisarea expoziţiei care va avea loc maine, la ora 12:00, vor fi prezenţi copii, cadre didactice, dar şi sigheteni care doresc să admire lucrările inedite realizate de cei mici. Mărţişoarele vor putea fi achiziţionate de oricine preţurile pornind de la 1 leu.  Banii strânsi din vânzarea mărţişoarelor vor fi oferiţi unei fetiţe din Sighet, care suferă de tetrapareză spastică.
Această expoziţie face parte din proiectul „Eu sunt pui de moroşan”, prin care muzeografii de la secţie etnografie şi-au propus conectarea a trei evenimente de referinţă dintr-un an şi proiecţia acestora într-un mediu de educaţie non-formală, oferit de Muzeul Maramureşean din Sighetu-Marmaţiei. Proiectul debutează la 1 Martie cu sărbătoarea Mărţişorului. O altă activitate va fi  realizarea unei expoziţii de desene cu Muzeul Satului în perioada 18 – 19 mai, la care vor participa  preşcolari şi elevii claselor I-IV din oraş. Proiectul se va încheia la 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copilului, când cei mici vor putea participa la un maraton de activităţi, printre care şi un târg de jucării, parada portului popular, spectacol folcloric. In urma punctajelor acordate pe parcursul celor trei evenimente importante (1 martie, Ziua Internaţională a Muzeelor, 1 Iunie) grupul de copii care va avea cel mai mare punctaj va beneficia de o excursie organizată de Muzeul Maramureşean sub genericul „De vorbă cu meşterii populari”, ocazie cu care vor afla din tainele meşteşugurilor direct de la meşteri. Sub îndrumarea meşterilor populari copiii vor  pătrunde în universul meşteşugurilor tradiţionale, încercând să aprofundeze tehnici şi operaţii specifice vechilor tradiţii: prelucrarea lutului, pictura icoanelor pe sticlă, crestarea lemnului, ţesutul.
În urma derulării acestui proiect, muzeografii de la secţia e Etnografie urmăresc o dezvoltare a aptitudinilor artistice şi a spiritului de echipă la elevii şcolilor primare, precum şi familiarizarea copiilor şi tinerilor cu rostul şi rolul unui muzeu, dezvoltarea atitudinii pozitive, de receptare a misiunii muzeului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.