SIGHET: La 1 Decembrie se dă startul evenimentelor dedicate lunii decembrie – "Iarna Sigheteană"

SIGHET: La 1 Decembrie se dă startul evenimentelor dedicate lunii decembrie – "Iarna Sigheteană"

 La inceputul lunii decembrie Sighetul va imbraca straie de sarbatoare.  Pe langa traditionalul Festival al  datinilor  de iarna “Marmatia 2011” si a Festivalului folcloric “Cum e datina strabuna ” organizate in fiecare an, luna cadourilor va aduce multe  bucurii si surprize sighetenilor. Sub denumirea reprezentativa de “Iarna Sigheteana” pe parcursul lunii decembrie se  vor organiza o serie de evenimente culturale, sociale si traditionale  pentru toate gusturile si pentru toate varstele, menite sa-i incante pe participanti. 

“Iarna sigheteana” va debuta la 1 Decembrie cu sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei si va continua cu o serie de evenimente organizate in parteneriat cu mai multe institutii din oras:Primaria Sighet, Palatul Culturii, Muzeul Maramuresului din Sighet. Claudia Gampe Coordonator de proiecte in cadrul primariei Sighet ne-a declarat ca aceste activitati au fost gandite sa se adreseze tuturor categoriilor de varsta. Astfel, asa cum este deja o traditie, cei mici  vor primi de Sfantul Nicolae cadouri. Tot pentru cei mici se vor organiza programe speciale in cadrul muzeelor din Sighet. Sighetenii  pasionati de cultura si arta populara vor putea sa se documenze si sa-si bucure sufletul cu evenimente care le sunt dedicate in totalitate. In aceasta perioada de sarbatori emblema Sighetului este “Festivalul datinilor  de iarna “Marmatia 2011”. Ajuns la cea de-a 43-a editie se pregateste sa-si intampine turistii cu  originalitatea si autenticitatea costumelor si a productiilor folclorice prezentate. In acest an pentru finantarea festivalului s-a depus un proiect la Ministerul Culturii. Ioan Iuga, presedintele festivalului, ne-a declarat ca traditionalul eveniment de la Sighet se bucura de sprijinul secretarului de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Vasile Timis. Fara nici o indoiala despre “Festivalul  datinilor  de iarna” s-a scris mult si inca se va mai scrie. Ajuns la venerabila varsta de 43 de ani, festivalul reprezinta un adevarat brand al Maramuresului, al Sighetului. dupa cum inclusiv primarul municipiului Eugenia Godja o recunoaste. Si asta pentru ca nici un festival nu prezinta mai fidel traditiile, obiceiurile si cosumele unei zone, asa cum o face “Festivalul  datinilor  de iarna Marmatia”. 
Organizatorii proiectului “Iarna Sigheteana” invita pe toata lumea sa participe la evenimentele care le sunt dedicate si sa se bucure de magia sarbatorilor asa cum se cuvine. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.