SIGHET: Examenul trichineloscopic este recomandat înainte de a consuma carnea de porc

SIGHET: Examenul trichineloscopic este recomandat înainte de a consuma carnea de porc

Produsele din carne de porc se vor afla pe masa majorităţii maramureşenilor de sărbători, aşa încât medicii veterinari şi inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară atrag atenţia că acestea nu trebuie consumate decât dacă au fost achiziţionate dintr-o unitate alimentară atestată. Nu trebuie trecut cu vederea nici examenul trichineloscopic, astfel încât să fie evitat riscul îmbolnăvirii.
Chiar dacă de Crăciun sacrificaţi un porc pe care l-aţi crescut în propria gospodărie, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare vă recomandă să-i faceţi examenul trichineloscopic înainte de consumarea cărnii.
„Înainte de cumpărare, pentru a fi siguri că nu există nici un fel de probleme, verificaţi dacă produsul este însoţit de certificat sanitar-veterinar de transport şi dacă are ştampilată marca de sănătate proprie unităţii de sacrificare”, explică şeful Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sighet, Radu Moldovan.
Examenul se face la circumscripţiile sanitar-veterinare contra unei taxe de 9 lei, pe proba de carne, recoltată de la animalul sacrificat. Carnea trebuie analizată de un medic veterinar pentru toţi porcii sacrificaţi dintr-un coteţ, examenul trichineloscopic fiind obligatoriu şi în cazul mistreţilor sau urşilor.
Circa Sanitar Veterinară din Sighet funcţionează în această lună după un program special,  tocmai pentru a veni în sprijinul consumatorilor.
“Noi suntem la dispoziţia consumatorilor de luni până vineri între orele 8:00-12:00, iar sâmbăta şi duminica ne găsesc la sediu între orele 9:00-13:00”, menţionează  Radu Moldovan.

La începutul anului au fost depistate două cazuri trichinoză la membrii mai multor familii din Sighet. În perioada următoare, reprezentanţii Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sighet vor efectua controale la restaurantele care organizează mese festive, pentru verificarea condiţiilor de  depozitare şi manipulare a produselor din carne, precum şi la toate unităţile de procesare, carmangerii şi măcelării.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.