SIGHET: Debut de festival. Articole tradiţionale expuse la "Târgul meşterilor populari"

SIGHET: Debut de festival. Articole tradiţionale expuse la "Târgul meşterilor populari"

Zi de sarbatoare astazi pentru sigheteni si maramureseni. Ceea de-a 43-a editie a “Festivalului de datini si obiceiuri de iarna  Marmatia 2011 si-a deschis portileEvenimentele au debutat dis de dimineata in Parcul Central cu Târgul meşterilor populari veniti din intreg Maramuresul pentru a-si expune lucrarile confectionate manual.

 Targul Mesterilor Populari , manifestare care promoveaza arta si traditia populara, are caracter interjudetean si se desfasoara langa bradul din Parcul Central. Zeci de artisti din toate zonele Maramuresului au venit special pentru Festivalul Marmatia sa-si expune operele create manual. De la articole ale costumului popular maramuresean  la traditionalele masti de draci, articole din lemn sculptate manual cu multa maestie si talent, papusi imbracate in straie populare specifice Maramuresului, articole tesute in razboi  sau produse din ceramica, toate pot fi gasite pe tarabele mesterilor.
Gheorghe Popovici mester popular  in prelucrarea lemnului ne-a declarat ca din pacate aceste articole traditionale nu sunt la fel de cautate ca si alta data, criza economica ii determina incusif pe turisti sa fie mai cumpatati. 
 Insa nu toti mesterii se plang de vanzari slabe.Gospodinele care inca mai tes in razboi diferite articole: fie de imbracaminte, fie prosoape de bucatarie sau traditionalele traistute sustin ca munca lor este apreciata in strainate. Romanii plecati la munca peste hotare obsnuiesc sa ofere cadouri cu specific morosenesc.
 La deschiderea Targului mesterilor populari au fost prezente si oficialitati locale. Primarul municipiului, Eugenia Godja, ne-a declarat ca  expozitia produselor traditionale repezinta atat o opera de arta cat si o lectie de istorie. In pofida timpului care a trecut, morosenii reusesc sa isi pastreze de secole traditiile nealterate.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.