SIGHET: Cum comentează directorii liceelor din Sighet rezultatele de la bacalaureat?

SIGHET: Cum comentează directorii liceelor din Sighet rezultatele de la bacalaureat?

Sute de contestaţii s-au depus în cursul zilei de azi la centrele de exeminare din Sighet în urma afişării rezultatelor la Bacalaureat. În fruntea listei la gradul de promovabilitate stă şi anul acesta tot Colegiul “Naţional Dragoş Vodă ”cu aproape 90 de procente, urmat de Liceul “Regele Ferdinand” cu 78 %. Cel mai slab procent l-a obţinut Liceul Forestier, doar 3, 66%, o pondere justificată spune directorul, de desfiinţarea şcolilor profesionale. La ora 11: 00 erau peste 100 de contestaţii depuse deja la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă”. Din 193 înscrişi la bacalaureat, au picat 18, dar mulţi au depus contestaţii pentru mărirea notei, media de la bacalaureat fiind determinantă pentru următoarea etapă, admiterea la facultate.

Şi anul acesta Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” este cap de listă la promovabilitate, cu un procent de aproximativ 90 %. Cea mai mare medie pe oraş a fost obţinută de Liliana Sas, 9, 71, absolventă a colegiului. Directorul Ioan Berci spune că este un procent foarte bun,. Întrebat cum I s-au părut subiectele la matematică, acesta ne-a răspuns că cele de la M1 au fost accesibile, iar cele de la M2 au fost mai grele decât în anii trecuţi. “Mă gândesc că pentru liceele industriale au fost subiecte destul de dificile ”, ne-a mărturisit acesta.Tot la “Dragoş Vodă au susţinut examen şi elevii de la Liceul Taras Sevcenko, unde din 84 înscrişi ( 6 nu s-au prezentat) au trecut de probele bacalaureatului doar 20. Din 22 elevi înscrişi de la Liceul Leowey Klara, au picat 16.

La Liceul “Regele Ferdinand”sunt  26 de elevi care nu au reuşit sa întrunească media de trecere. Câţiva dintre aceştia au medii foarte apropiate, venind astăzi să depună contestaţii cu note de 5, 80 sau 5, 55.Cea mai mare medie pe liceu a fost obţinută de Giurgi Ileana, 9, 18. Referitor la proba scrisă de la limba şi literature română, Odarca Bout, directorul Liceului “Regele Ferdinand”a spus că singurul motiv pentru care nu au ştiut elevii să scrie la subiectul legat de opera lui Eminescu, este lipsa de studiu individual.Liceul pentru Indrustrie Mică şi Servicii a înregistrat un punctaj puţin mai ridicat ca anul trecut, atingând un procent de 16 %. I-au tras în jos mult subiectele la matematică. La chestionarele primite săptămâna trecută, majoritatea elevilor chiar au optat pentru eliminarea acestei materii şi înlocuirea ei cu o altă disciplină.Cel mai mare punctaj l-a obţinut Larisa Ruscovan, cu media 8,4.Cel mai slab procent l-a obţinut Liceul Forestier, doar 3, 66%, o pondere justificată spune directorul, de desfiinţarea şcolilor profesionale. “O soluţie pentru a mai creşte puţin gradul de promovabilitate a elevilor care susţin examenul de bacalaureat într-un liceu industrial ar fi organizarea unui bacalaureat diferenţiat. Aici se vede foarte, foarte clar că este nevoie să se revină la şcolile profesionale. Aici sunt elevi de un anumit nivel intelectual. De pildă, şi noi am avut anul acesta trei clase de elevi care provin din rută progresivă, cu elevi care nu au reuşit să promoveze nici examenul de capacitate, au intrat în acele şcoli de ucenici, iar acum sunt absolvenţi de liceu.

La liceele de tip industrial se dă bacalaureat din matematică, română, biologie, georgrafie, dar nu există nici măcar o singură probă de specialitate, ori copiii aceştia au în  programa 70% discipline de specialitate. În urma chestionarelor de la Ministerul Educaţiei, privind opţiunile elevilor pentru anul viitor, răspunsurile au fost în direcţia aceasta. Atât ei, cât şi părinţii au optat pentru introducerea unei materii de specialitate la examenul de absolvire”, ne-a declarat Ioan Pop, directorul Grupului Şcolar Forestier. Aici, cea mai mare medie a obţinut-o Laurenţiu Amaximoaei, 6, 96.In urma afisarii rezultatelor finale la examenul de Bacalaureat, in Maramures trei licee au avut rezultate zero. Grup Scolar Farcasa, Grup Scolar Viseu de Sus si Liceul Spiru Haret din Baia Mare sunt institutiile de invatamant unde niciun elev nu a reusit sa ia nota de trecere la BAC.Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Maramures spun ca solutia salvatoare este scoala profesionala.

Directorul Liceului Viseu de Sus, Ioan Tomoioaga are certitudinea ca este obligatoriu ca elevii care ajung aici sa urmeze doar cursuri de profesionala. Elevii nemultumiti de rezultate au ocazia sa depuna maine, 9 iulie, contestatii intre orele 08:00 si 12:00. Cel mai probabil lucrarile vor ajunge sa fie corectate in Salaj. Rezultatele finale ar urma sa fie afisate in 13 iulie.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.