SIGHET: CLIPE DE COŞMAR PENTRU VICTIMELE EXPLOZIEI

SIGHET: CLIPE DE COŞMAR PENTRU VICTIMELE EXPLOZIEI

 O parte din persoanele rănite în exploziile de la Sighetu Marmaţiei internate la Spitalul de Arşi din Capitală au fost astazi operate, zece sunt în stare stabilă, iar una este în stare foarte gravă, intubată, având arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului, a spus managerul unităţii, Vitalie Stan.

 Potrivit medicului Vitalie Stan, unul dintre cei 11 răniţi aduşi la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală este în stare foarte gravă, pentru că are arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului şi arsuri de căi respiratorii, precizând că este vorba de reprezentantul firmei de gaze Silviu Comanici, nu de unul dintre pompieri, aşa cum a spus iniţial. Omul este in stare critica, iar urmatoarele ore sunt hotaratoare.

La Spitalul de Arşi din Capitală sunt internate şase din cele şapte tinere rănite în urma primei explozii şi alţi cinci pacienţi aduşi după cea de-a doua explozie, respectiv doi pompieri, doi angajaţi ai societăţii de gaze şi notarul Gheorghe Sas care avea biroul deasupra discotecii unde a avut loc explozia sâmbătă noaptea. Sunt probleme si pentru patronul clubului unde s-a intamplat totul. Are caile aeriene arse partial si, pentru ca avea si o infectie virala, nu mai poate respira autonom. Este si el intubat si ramane la terapie intensiva.

Medicul Vitalie Stan a mai spus că trei pacienţi sunt în secţia de Terapie Intensivă, restul sunt în secţia de Arsuri. El a precizat că toţi au arsuri de diferite grade şi de căi respiratorii superioare, întrucât explozia s-a produs în spaţiu închis. Managerul Spitalului de Arşi a precizat că cei 11 au fost reevaluaţi luni dimineaţă, stabilindu-se un plan de intervenţii chirurgicale. Potrivit acestuia, cele şase fete nu vor fi operate, întrucât sunt foarte tinere, iar pielea arsă se poate autoregenera mai uşor. În celelalte cazuri vor fi prelevate porţiuni de piele, de regulă de pe coapse, care vor fi transplantate în zonele arse.      

Medicii specialisti in chirurgie plastica si reparatorie spun ca arsura e o boala perfida, nu doar pentru ca vindecarea poate dura chiar si 2 ani, dar e nevoie si de o monitorizare permanenta si tratamentul trebuie mereu adaptat.. Inca din prima zi, pielea arsa trebuie indepartata chirurgical. Altfel, exista riscul de septicemie. Intai se intervine la membre, pentru ca aici pielea se poate strange si poate impiedica miscarea. Pacientul si-ar putea pierde pentru vecie abilitatea de a apuca lucruri. Esentiale sunt ajutorul moral al familiei si toleranta din partea societatii

Pentru tinerele ranite, o noapte de distractie s-a transformat intr-o lunga suferinta. Pe anchetatorii ce investigau prima explozie, o misiune dificila dar de rutina, i-a dus la un pas de moarte. Dintre ei, cei trei politisti si doi pompieri pot fi catalogati drept eroi locali. Au facut sute de interventii din care au reusit sa scape victime nevinovate de un sfarsit cumplit. Dacian Marina Fit are 37 de ani, a fost avansat in grad anul trecut si a devenit capitan. A intervenit in sute de situatii de urgenta de la inundatii, la incendii sau salvari de oameni si animale. Acum alaturi de el la Bucuresti se afla familia care spune ca nu poate sa estimeze arsura de pe suprafata corpului pompierul fiind complet bandajat, dar sotia lui spune ca are un tonus foarte bun.

Dinu Suciu este adjunctul politiei din Sighetu Marmatiei. Acesta a ajuns la Spitalul din Bucuresti in stare stabile, insa ulterior starea lui s-a agravat. Acum politistul este intubat fiindu-I indusa starea comatoasa. Cristian Ardelean este unul dintre pompierii cu experienta care credea ca pleaca astazi intr-o misiune din care se va intoarce teafar. Il asteptau acasa sotia si doi copii. Pompierul se pare ca acum este in afara oricarui pericol insa va avea nevoie de o perioada lunga de recuperare.

Parchetul Tribunalului Maramureş face cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, distrugere şi la legea protecţiei muncii, întrucât a doua explozie s-a produs când erau în local angajaţii de la ISU, ai Poliţiei, de la Gaze, care vroiau să investigheze modul cum s-a produs deflagraţia de sâmbătă spre duminică. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, care a fost director Distrigaz, a declarat pentru presa locală că a doua deflagraţie de la Sighetu Marmaţiei putea fi evitată dacă se respectau normele de lucru şi că procedurile de intervenţie după prima explozie nu au fost respectate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.