SIGHET: Casă nouă pentru 26 de tineri instituţionalizaţi

SIGHET:  Casă nouă pentru 26 de tineri instituţionalizaţi

Sâmbăta s-a inaugurat la Sighetul Marmatiei 13 garsoniere care vor fi date în folosinţă unui număr de 26 de tineri instituţionalizaţi care sunt nevoiti sa părăsească sistemul la vârsta de 18 ani.  Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia “Fratii Minori Capucini”, condusă de padre Filippo Aliani şi s-a bucurat de sprijinul unor fundatii si asociatii din Italia si  Sighet. Condiţiile sunt extraordinare, tinerii se vor bucura de tot confortul necsar unei vieţi decente. Tot ce vor trebui să facă aceştia este să îşi achite plata utilităţilor, să plătească o chirie modică care să-i responsabilizeze şi să reuşească să-şi ia viaţa pe cont propriu după trei ani de şedere în locuinţa socială.
Lansat sambătă,16 iunie,  în cadrul “Saptămânii Voluntariatului” proiectul “18 plus” se adresează tinerilor care au împlinit 18 ani şi care au trăit până acuma în Casele de tip Familial. La succesul  priectului“18 plus” au conlucrat voluntari, parteneri, sponsori privaţi, asociaţii şi fundaţii, dar şi prieteni apropiaţi ai coordonatorului acestui proiect ambiţios, Padre Filippo. În prezenţa oficialităţilor, a volunarilor a beneficiarilor a fost tăiată panglica inaugurală.  La mare eveniment a participat şi Allessia Mammi primarul din Scandia,  Reggio Emilia,  venit special  din Italia pentru acest eveniment dar si reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
 26 de tineri din Casele de Tip Familial  vor avea posibilitatea să locuiască acolo cel mult 3 ani cu condiţia ca aceştia să lucreze şi să  accepte stilul de viaţă propus, să dea dovadă că sunt persoane motivate care vor primi o şansă să pună ceva bani deoparte. Conditiile sunt impecabile, fiecare garsonieră beneficiază de tot confortul unui trai decent: bucătăria e utilată cu tot necesarul, în garsonieră există mobilier realizat în atelierul Asociaţiei Fraţi Minori Capucini de prieteni voluntari. Tinerii vor beneficia şi de baie şi un dormitor.Tot ce mai lipseşte e introducerea gazului metan. Casa poartă numele simbolic “ Speranţa”, denumire inspirată de la preotul italian Ioan Bosco care  s-a ocupat de tinerii care locuiau pe străzile din Torino şi care a schimbat sistemul educativ, luptând împotriva sistemului represiv, susţinând un sistem preventiv.
Locuintele sociale s-au construit pe locul fostei centrale termice din piata agroalimentara. Clădirea a fost concesionată gratuit de la Primăria Sighet pe o perioadă de 30 de ani, iar proiectul a fot realizat de inginerul Haimovici.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.