SIGHET: Cabinetele şcolare desfăşoară până în 3 februarie campania de vaccinare antipoliomielitică în şcolile din Sighet

SIGHET: Cabinetele şcolare desfăşoară până în 3 februarie campania de vaccinare antipoliomielitică în şcolile din Sighet

În perioada 30 ianuarie – 3 februarie se desfăşoară la nivelul Sighetului campania de vaccinare antipoliomielitică. Vaccinul se administrează minorilor de 8 şi de 9 ani pentru combaterea temutei boli. Campania de vaccinare se desfăşoara prin intermediul cabinetelor de medicină şcolară.
Poliomielita este una dintre cele mai temute boli contagioase care au bantuit secolul trecut, făcand numeroase victime. Mulţi dintre cei care au scăpat au rămas cu sechele grave, respectiv paralizia unuia sau a mai multor membre.   Poliomielita este o boală infecţioasă, denumită şi paralizia infantilă, pentru că afectează în special copiii. Ea poate fi răspandită de la o persoană la alta pe cale fecal-orală, prin consumul de apa infectată, sau oral – orală. In aproximativ 1 la sută din cazuri, virusul intră in sistemul nervos central, determinand paralizie şi slăbiciune musculară acută. .Campania de vaccinare antipoliomielitică se desfăşoara prin intermediul cabinetelor de medicină şcolară.
Poliomielita este extrem de contagioasă, in zonele epidemice virusul poliomelitic putand infecta practic intreaga populaţie. In aceste areale, boala este transmisă primar pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor contaminate sau prin consumul de apă infectată.
În urmă cu trei ani vaccinul se administra sub formă de picături, copiii îl ingerau pe cale orală, pe pâine sau chiar pe pufuleţi. Administrarea sub formă de vaccin este o metodă mai modernă, care presupune şi mai puţine efecte adverse,  ne linişteşte medicul Erika Şofron, părinţii neavând niciun motiv de îngrijorare.
Pe langă vaccinarea antipoliomielitică, respectarea normelor de igienă  spălarea cat mai des a mainilor cu apa si sapun este cea mai la indemană şi cea mai recomandată măsură de prevenţie a acestei boli.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.