SIGHET: Astăzi a început Şcoala de Vară organizată de Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei

SIGHET: Astăzi a început Şcoala de Vară organizată de Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei

Muzeografii de la Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei lansează o provocare elevilor de la instituţiile şcolare din municipiu să se apropie mai mult de valorile cultural tradiţionale ale satului maramureşean. În acest scop muzeul sighetean organizează în perioada 1- 30 august o şcoală de vară “Amicii Muzeului”la care pot participa elevi cu vârste cuprinse între 12 si 18 ani. Din program nu vor lipsi activităţile dedicate cunoaşterii secţiilor muzeului, a obiceiurilor şi tradiţiilor locale, a elementelor specifice satului tradiţional. Elevii vor fi invitaţi şi la o excursie cu rucsacul prin Sighet şi împrejurimile oraşului, vor învăţa să horească, vor fi iniţiaţi în paşii de bază ai dansului popular şi vor lucra împreună pentru a organiza o şezătoare ţinând cont de toate detaliile specifice. Îndrumători le vor fi muzeografi şi conservatori din cadrul Muzeului Maramureşului din Sighet, iar la final elevii vor obţine un calificativ sub forma de diploma de absolvire a cursului.

O lună de zile au la dipsoziţie elevii înscrişi în program să parcurgă toate provocările lansate de organizatorii proiectului “Şcoala de vară ”. Desfăşurat pe 10 etape, proiectul presupune o iniţiere a celor mici în tainele muzeului, apoi vor fi organizate activităţi practice pentru a cunoaşte mai bine obiectivele turistice naturale ale Sighetului. Obiectivele cultural-istorice le vor fi prezentate în a treia zi a programului, când elevii vor fi invitaţi la o excursie cu rucsacul prin Sighet.

Viaţa omului de la ţară”nu va rămâne o taină pentru participanţii la Şcoala de Vară care vor descoperi prin intermediul îndrumătorilor elementele esenţiale ale satului tradiţional, cu tradiţiile, obiceiurile, ocupaţiile de bază ale ţăranului maramureşean. Nu va lipsi elementul de divertisment, dansurile şi jocurile populare.
Casa străveche, portul  maramureşean , horea şi jocul nu le vor fi străine copiilor la încheierea acestui program. 
La finalul proiectului elevii vor trebui să organizeze o şezătoare la Muzeul Satului. Elevii vor obţine un calificativ sub forma de diploma de absolvire a cursului. În proiect sunt implicaţi elevi împreună cu familiile lor. cadre didactice, meşteri populari, muzeografi, conservatori, părinţi, bunici, dar şi parteneri importanţi.

Unul dintre obiectivele propuse este familiarizarea copiilor şi tinerilor cu rostul şi rolul unui muzeu, dezvoltarea unei atitudinii pozitive, de receptare a misiunii muzeului, cultivarea interesului şi dragostei faţă de tradiţiile zonale şi perpetuarea lor, educarea respectului şi toleranţei faţă de tradiţiile şi cultura altor etnii, dezvoltarea aptitudinilor artistice şi a spiritului de echipă
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.