SIGHET: Aproape 200 de sigheteni îşi vor pierde ajutoarele sociale pentru că nu şi-au achitat dările către stat

SIGHET: Aproape 200 de sigheteni îşi vor pierde ajutoarele sociale pentru că nu şi-au achitat dările către stat

Ordonanţa care reglementează acordarea de ajutoare sociale a fost modificată din nou. Regulile se schimbă în timpul jocului, ceea ce aduce în prag de disperare nu numai beneficiarii acestor ajutoare, dar şi lucrătorii Serviciului Social. E din ce mai greu de gestionat această situaţie, dar cine să ne asculte, spun cei care sunt puşi în faţa faptului împlinit?70.000 de persoane asistate social din România şi-au pierdut ajutoarele acordate de stat, deoarece au restanţe la plata taxelor şi impozitelor. Conform Legii 416 privind venitul minim garantat  21 de sigheteni şi-au pierdut  dreptul de a beneficia de ajutoarele acordate de stat. Lista continuă cu 24 de suspendări la alocaţiile monoparentale, 117 la alocaţiile complementare şi 26 la îndemnizaţiile de creştere a copiilor. Toţi beneficiariile prestaţiilor sociale care sunt în această situaţie mai au o şansă de a-şi recupera drepturile băneşti. Dacă în decurs de 5 luni de zile îşi achită datoriile către stat, vor beneficia de plăţile integrale, deci şi pe lunile care au fost suspendate.Noile norme metodologice privind venitul minim garantat introduc un criteriu obiectiv de apreciere, prin specificarea cantităţii de obiecte şi bijuterii, în prezent acest lucru fiind făcut subiectiv de către asistenţii sociali. Persoanele care au obiecte de artă, bijuterii şi metalele preţioase de peste 100 de grame, blănuri, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare sau obiecte de colecţie nu pot primi prestaţii sociale. Georgeta Delescu, şeful Serviciul Social Sighet recunoaşte că acest aspect le îngreunează foarte mult derularea anchetelor sociale. Tot aceasta afirmă că legea nu este în favoarea beneficiarului, ea devenind din ce în ce mai restrictivă. Se merge foarte mult pe declaraţia pe propria răspundere a beneficiarului, iar dacă acesta va declara în fals, va suporta consecinţele legii.
Au apărut şi reacţii din partea sighetenilor care sunt decăzuţi din aceste drepturi. Zilnic la uşa Biroului Social din cadrul Primăriei Sighet se înfăţişează persoane care sunt într-o situaţie disperată. Nu mai au nicio nădejde.
Ajutoarele sociale constă în sume acordate românilor care trăiesc în sărăcie. Dacă acestor oameni săraci care nu şi-au plătit datoriile la stat li s-au tăiat ajutoarele sociale, de unde vor avea ei bani să-şi plătească restanţele pentru care sunt decăzuţi acum din drepturi?
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.