Sfaturi de la polițiști – cum se pot preveni fraudele când se fac cumpărături online

Pentru că sunt mai comode, iar ofertele sunt mult mai diversificate, cumpărăturile online sunt o opţiune din ce în ce mai atractivă pentru tot mai mulţi români. Însă toate aceste facilităţi vin la pachet şi cu un set de riscuri pe care e bine să le cunoaştem, pentru a nu fi victime ale unor înşelăciuni sau fraude pe internet.

Perioada următoare aduce foarte multe promoţii şi reduceri la cumpărăturile online, aşa încât poliţiştii vă recomandă să vă familiarizaţi cu câteva reguli de siguranţă în acest domeniu.

  • Folosește site-uri românești, pe cât posibil – pot fi mai ușor de detectat eventuale probleme.
  • Verifică înainte să cumperi – recenziile site-ului/produsului.
  • Folosește cardul de credit – ai mai multe șanse de a-ți recupera banii. Idealăar fi folosirea unui serviciu de curierat cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, iar detaliile cardului de credit sau debit sa fie furnizate doar atunci când există certitudinea că acestea nu riscă să fie folosite de alte persoane decât cele autorizate.
  • Plătește folosind servicii de plăți sigure – ți se solicită plata prin transfer bancar? Mai gândește-te!
  • Plătește doar când ai o conexiune sigură la internet – evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi.
  • Folosește un dispozitiv sigur când plătești – fă-ți la timp actualizările desistem și securitate. Atenție la reclame, ”oferte miraculoase”, ”afaceri-bombă” – dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil nu e. O fereastră pop-up îți spune că ai câștigat un premiu fabulos? Mai gândește-te!
  • Dacă produsul comandat nu sosește la timp, contactează imediat vânzătorul. Dacă nu răspunde, contactează banca.

Printre cele mai întâlnite fraude online se numără vânzările fictive. Adică sunt postate anunţuri de vânzare online, dar după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate. De asemenea utilizatorii de internet pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de firme cunoscute, însă adresele / linkurile către care eşti direcţionat te pot conduce către o pagină falsă. În momentul în care se introduc date personale acestea pot fi furate sau se poate instala malware.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.