Sfânta Varvara ocrotitoarea minerilor
Sf. Mare Mucenita Varvara este prăznuită in fiecare an de Biserica Ortodoxa și Catolică pe 4 decembrie.
Legenda sfintei ocrotitoare Varvara este cunoscută în foarte multe locuri din lume. Varvara este ocrotitoarea minerilor. Cultul dezvoltat este menținut și în timpurile după ce în mod drastic, samavolnic și de neînțeles a fost desființat mineritul în multe țări din Europa și în lume.
În zonele miniere, și la Baia Sprie ocrotitoarea mineritului și al minerilor a fost pomenită Sfânta Muceniță Varvara (Barbara) din Heliopolis.
Sfintele Varvara și Iuliana au primit cu bucurie moartea mucenicească. Însuși Dioscor a fost cel care i-a tăiat capul Sfintei Varvara. Dar mânia lui Dumnezeu s-a pornit asupra chinuitorilor și la scurtă vreme atât Marțian, cât și Dioscor au murit, fiind loviți de trăsnet, astfel încât nici cenușa lor nu s-a mai găsit.
În ziua de 4 decembrie, atunci când este prăznuită Sfânta Varvara este bine să fii bucuros, căci se spune că Sfânta Varvara era o persoană veselă, care avea simțul umorului și, tocmai de aceea, este bine să petrecem și să ne simțim bine alături de cei dragi.
În rugăciune către Sfânta Mare Muceniţă Varvara o spunem: ”O, Împărate, ascultă pe tot omul care mă va pomeni pe mine şi patimile mele. Să nu se apropie de acela boală năpraznică şi moarte neaşteptată să nu-l răpească pe el, că ştii Tu, Doamne, că trup şi sânge suntem şi lucrul preacuratelor mâinilor Tale”.
Sfânta Mare Mucenita Varvara aparține mai multor moșteniri ale strămoșilor noștri. A fost cinstită de multă vreme în biserica catolică prin statuia ei, la care în fiecare sărbătoare arde lampa minerilor.
”Asociația Valorile Monte Medio” organizație civilă a creat posibilitatea ca în ”Parcul Omagial pentru minerit” din Baia Sprie să stea statuia înaltă a Sfintei Varvara, cioplită de renumitul sculptor al Asociației Koter Vasile. De-asemenea pictorița Papiu Grety a donat pictura Sfintei Varvara bisericii care poate fi văzută în apropierea altarului.
Sursa: Hitter Ferenc

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.