VIDEO | Senatorul Severica Covaciu intervine pentru fermieri. Subvenţiile APIA se vor acorda şi în cazul culturilor distruse de mistreţi sau a animalelor ucise de sălbăticiuni

În urma unei propuneri legislative, iniţiate de senatorul maramureşean Severica Covaciu, fermierii români ar putea beneficia de un mare ajutor din partea statului. Proiectul prevede ca subvenţiile acordate agricultorilor prin APIA să fie încasate de aceştia, chiar şi atunci când culturile sau efectivele de animale le sunt afectate de atacurile animalelor sălbatice.

„Toată viaţa am făcut agricultură şi ştiu cât de greu se trăieşte muncind pământul. Roadele nu vin de-a gata, iar de multe ori, un sezon întreg poate fi compromis de factori ce nu depind de fermieri. În astfel de cazuri, pierderile agricultorilor se compensează cu subvenţiile primite prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Dar nu întotdeauna. Pentru că legea are anumite lacune, iar acestea trebuie eliminate, iar fermierii să nu fie nevoiţi a da banii înapoi statului, deşi culturile ori efectivele de animale le-au fost grav afectate. Conform modificării legislative propuse de mine, agricultorii pot beneficia de subvenţiile APIA chiar şi în cazul atacurilor venite din partea animalelor sălbatice, care le-au distrus culturile sau le-au ucis efectivele de ovine, bovine etc. Cred că este o modificare ce se impune, pentru că tot mai dese sunt cazurile de culturi agricole distruse total de porcii mistreţi ori atacurile urşilor sau lupilor asupra turmelor de oi sau vaci. Sunt convinsă că şi ceilalţi colegi parlamentari vor vedea lucrurile în felul acesta şi vor vota propunerea de modificare a legii, care în prezent enumeră cazurile de forţă majoră în care se acordă subvenţia APIA, când producţia este afectată”, afirmă senatorul Severica Covaciu.

În forma actuală, legea prevede următoarele situaţii în care subvenţiile încasate prin APIA nu trebuie returnate statului.

a) decesul beneficiarului;
b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
c) o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploatația agricolă;
d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatația agricolă;
e) o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parțial sau integral șeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
f) exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părți a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.

Propunerea de modificare a ordonanţei subvenţiilor aduce încă un punct:

“g) distrugerea culturilor agricole, silvice şi animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea 407/2006 vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 944 din 22 noiembrie 2006, cu modificările și completările ulterioare.”

În prezent, iniţiativa legislativă este înregistrată la Senat, urmând a primi avizele de specialitate şi a intra în dezbaterea din cadrul comisiilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.