Senator Dan Ivan: 380.000 de familii vor primi o gură de oxigen în urma proiectului votat în Comisia Economică

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018.

Indicele IRCC aplicat pentru trimestrul 2 al anului 2023 a ajuns la 5.98% față de 5.71%, cât era în trimestrul 1. IRCC a suferit o creștere cu aproape 68% în doar un an și 3 luni.

Sute de mii de familii s-au trezit în imposibilitatea de a plăti ratele sau întâmpină dificultăți foarte mari în ceea ce privește plata acestora.

În urma votului din Comisia Economică peste 380.000 de familii vor putea să solicite băncilor re-echilibrarea contractelor de credit dacă au avut o creștere cu peste 50% a ratelor la bancă datorită creșterii IRCC.

Asta ar însemna o renegociere a condițiilor de creditare astfel încât creșterea ratei să scadă sub 50%. Un real ajutor în perioada în care țara noastră se confruntă cu mari greutăți economice din cauza proastei guvernări PSD-PNL-UDMR”, a declarat Dan Ivan, senator USR Maramureș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.