Se ridică o statuie în memoria lui Hollósy Simon la Sighetu Marmației

Cu ocazia aniversării a 125 de la întemeierea Școlii de Pictură Băimărene se ridică o statuie în memoria lui Hollósy Simon în Sighetu Marmației.

Inaugurarea va avea loc vineri, 17 decembrie 2021 începând cu ora 12:00 în Piața Libertății.

La eveniment va participa și Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Marele pictor, Hollósy Simon s-a născut în 2 februarie 1587 în Sighetu Marmației. Artistul a avut primul contact cu desenul pe vremea studiilor pe care le-a făcut la Sighetu Marmației la Liceul Piarist, după absolvirea gimnaziului din Sebeş este trimis să urmeze la Budapesta cursurile Academiei Comerciale. În 1887, el abandonează studiile comerciale şi se înscrie la Academia de Belle-Arte din Munchen, unde obţine mai multe premii şi devine repede cunoscut ca un pictor de prim rang.

În 1896 împreună cu Ferenczi Károlly, Réti István, Thorma János, și Iványi-Grünwald Béla au fondat Școala de Pictură Băimăreană. Elevii iau contact direct cu natura, pictând în plein-air, inaugurând în artă o nouă viziune, peisagistică promovată de Hollosy. Rezultatele pe care Simon Hollósy le-a obținut ca urmare a celor trei decenii de activitate didactică independentă, îl plasează pe acesta în topul personalităților artistice europene ale epocii lui. Școala de Pictură a pregătit peste 1000 de artiști din Europa și din lume.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.