VIDEO | Se mentine avertizarea producerii de avalansa in Muntii Maramuresului

Vremea a fost apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul a fost temporar noros si izolat la munte a nins slab. Cantitatea maxima de precipitatii inregistrata a fost de 2 l/mp, la Vf. Iezer. Vantul a suflat slab la moderat, cu intensificari in zona montana inalta cu viteze de pana la 72 km/h, la Vf Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 2 grade la Tg. Lapus, Ocna Sugatag si 4 grade la Baia Mare. Cel mai rece a fost noaptea trecuta la Cavnic -3 grade și in Pasul Gutai -4 grade.
Stratul de zapada este prezent indeosebi in zona de munte si masura, aseara, pana la 44 cm la Vf. Iezer.
La primele ore ale diminetii temperatura aerului era cuprinsa intre -2 grade la Ocna Sugatag si 1 grad la Baia Mare.
Carosabilul sectoarelor de drumuri nationale este curat si umed. Cerul este acoperit. Vizibilitatea este redusa de ceata in trafic, sub 100 de metri, pe DN18, in Pasul Prislop, intre km 165 si km 175. Fulguieste pe Dealul Hera, Dealul Huta-Certeze, Dealul Stefanitei si in Pasul Prislop, ninge pe Dealul Pietris. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu 16 utilaje si imprastiat 59 tone de material antiderapant.
Toate localitatile sunt alimentate cu energie electrica.
Nivelurile si debitele cursurilor de apa au fost in scadere. Temperaturile negative au favorizat formarea de gheata la malurile raului Ruscova. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta.
Stratul de zapada masoara: 82 cm la Cavnic, 62 cm la Baiut, 61 cm in Pasul Gutai, 58 cm la Firiza, 45 cm la Vf. Iezer, 30 cm la Luhei, 27 cm la Ruscova, 23 cm in Baia Borsa, 21 cm la Coroieni, 18 cm in Poiana Borsa, 9 cm la Targu Lapus.
Se mentine avertizarea producerii de avalansa in Muntii Maramuresului (risc mare, grad 4 la peste 1800 de metri). La peste 1800 m, stratul depus in ultimele doua zile este format din zapada pulver, in medie de 10-20 cm grosime, iar in zonele adapostite sunt depozite insemnate de zapada. Vantul intens a determinat formarea placilor pe majoritatea versantilor, cu aderenta mica la crustele de gheata de la suprafaaa stratului mai vechi, astfel incat la supraincarcari pot aluneca, declansand avalanse pe pantele mai inclinate. Și la altitudini mai mici de 1800 m exista un strat de zapada proaspătă ce are pe alocuri 10-15 cm, strat depus peste zapada veche înghetata, care poate constitui pat de alunecare pentru avalanse spontane sau provocate accidental de către turiști sau schiori. In acest context, atragem atentia amatorilor de drumetii montane si celor care practica sporturi de iarna sa tine cont de sfaturile salvamontistilor si jandarmilor montani.
Vremea se mentine astazi in judet apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros ziua, variabil noaptea. Pe arii restranse, la munte va ninge si izolat in rest vor fi precipitatii slabe mixte.Vantul va sufla slab la moderat cu unele intensificari mai ales pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 2 si 6 grade, iar cele minime intre -3 si 0 grade.
Maine, 15 februarie a.c., prognoza meteorological prevede ca vremea va fi apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va fi variabil, la senin. Vantul va sufla in general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 4 si 8 grade, iar cele minime intre -5 si -1 grad.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.