Se fac eforturi pentru salvarea și restaurarea intrării în mina Dealul Crucii din Baia Mare

Intrarea în mina Dealul Crucii este într-o stare gravă de degradare, se fac eforturi pentru salvarea și restaurarea intrării în mină. În acest sens Casa Maghiară Teleki a inițiat o acțiune de donații. Cei care au posibilitatea, le pasă de viitorul și trecutul acestui oraș cu un trecut minier de secole, pot contribui la salvarea a ceea ce se mai poate salva, cu donații la Casa Maghiară Teleki de pe strada Griviței, sau la cortul Teleki din cadrul Főtér Fesztivál – Zilele Maghiare Băimărene.

”Vecinătatea imediată a intrării în mină (poarta) este în prezent proprietate privată; cu consimțământul proprietarului, dorim să restabilim această intrare și intrarea în sine, să o facem accesibilă și să o marcăm. În acest moment, conservarea este cea mai urgentă; aceasta va fi urmată de pregătirea unui plan de renovare și o reconstrucție permanentă. Ceea ce se află în spatele intrării este proprietatea statului, din păcate nu putem planifica încă acest lucru”, – a spus Dávid Lajos, administratorul Casei Maghiare Teleki.

 

Construcția acestei mine a început în anul 1765 și a fost finalizată în anul 1795, în anul 2002, producția a fost întreruptă în cele din urmă și intrarea în mină a fost închisă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.