Se extinde lista de medicamente gratuite şi compensate

Ministerul Sănătăţii extinde lista de medicamente gratuite şi compensate prin introducerea a 34 noi molecule, începând cu data de 1 aprilie.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate. A fost aprobată decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru tratarea pacienţilor cu fibroză chistică.

Actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate prevede introducerea unui număr de 34 molecule noi destinate pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom). De asemenea, sunt medicamente destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, molecule noi pentru pacienţii cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare – hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză şi angioedem ereditar.

Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 aprilie 2022.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.