School Bike, un program de mobilitate pentru elevii de gimnaziu din Baia Mare

Minodora și Raluca, au conturat proiectul „School Bike” având la bază o necesitate reală.

School Bike este un program de mobilitate care încurajează și sprijină elevii de gimnaziu din Baia Mare, să folosească mijloace de transport alternative, cu impact redus asupra mediului și cu multe beneficii pentru sănătate. În cadrul proiectului s-au derulat activități diverse precum sesiuni demonstrative de mers la școală cu mijloace alternative de transport, workshopuri de educație rutieră, educație ecologică și pe teme de sustenabilitate, sesiuni de informare alături de parteneri din mediul ONG și din cadrul poliției.

După cum spune Minodora, coordonatoarea proiectului, o parte dintre noi suntem părinți – așa că ne luptăm în prima linie cu traficul de dimineață, mai ales în jurul școlilor. De-a lungul anilor în care am desfășurat activități și am găzduit sute de voluntari, am observat cât de ușor le venea acestora să se deplaseze prin oraș folosind bicicletele pe care le punem noi la dispoziție. De aici până la a încerca să ne folosim de această observație pentru a găsi o soluție viabilă pentru decongestionarea parțială a traficului, nu a fost decât un pas.

Un obiectiv important pe care Raluca și Minodora îl au în vedere este educarea copiilor încă de la vârste fragede, astfel încât distracția reprezentată de deplasările cu mijloace alternative de transport să se împletească cu educația ecologică și cu un comportament eco-friendly.

Un alt aspect important ține de împletirea dintre nevoia de a decongestiona, cel puțin parțial, traficul matinal, și nevoia de piste de biciclete în număr suficient de mare pentru a permite mersul la școală (și la serviciu) în deplină siguranță – mai ales că, din punct de vedere legal, copiii sub 14 ani nici nu au o altă alternativă pentru a circula cu bicicletele”, atrage atenția Minodora.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.