VIDEO | Șase pacienți mușcați de vipere au ajuns anul trecut la UPU. Sfaturile specialiștilor în cazuri de mușcături de vipere

Medicii îi sfătuiesc pe maramureșenii amatori de drumeții să fie foarte atenți la vipere când merg pe munte. În cursul anului trecut, 6 pacienți au beneficiat de asistență medicală în cadrul Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean Baia Mare după ce au fost mușcați de vipere.

Există câteva semne care ajută la recunoașterea mușcăturii de viperă: plaga mușcată cu două puncte situate la 5-13 mm una de alta; la scurt timp pielea din jur devine violacee, iar uneori pot apărea vezicule. Manifestările clinice depind de cantitatea de venin injectat, locul mușcăturii, greutatea victimei și antecedentele personale, spun specialiștii.

Printre manifestările care apar la primele 10-20 de minute de la momentul mușcăturii se numără: insuficiență respiratorie acută severă, edem al feței, limbii, urticarie, hipotensiune, tahicardie, infarct miocardic acut, grețuri, vărsături, colici abdominale, diaree, incontinență urinară, febră, lipotimie, insuficiență renală acută (în special la copii), edem cerebral, edem pulmonar, stare de comă și convulsii, slăbiciune musculară generalizată, a explicat Dan Roman, medic șef UPU Baia Mare.

“Conduita terapeutică la locul accidentului, potrivit specialiștilor, constă în solicitarea ambulanței prin serviciul 112, liniștirea pacientului, întinderea pe spate și sfătuirea acestuia să evite mișcările membrului afectat. Deasupra plăgii se aplică un pansament compresiv, cu o fașă elastică, dar nu foarte strâns (se verifică prezența pulsului). Nu se practică incizii și nu se pune gheață. Plaga se spală cu apă oxigenată din abundență și se aplică deasupra un pansament steril. Membrul afectat se imobilizează într-o atelă. Reactiile anafilactice, care apar în primele minute, până la 2 ore, se tratează cu adrenalină 0,3 mg i.m. (sistem de autoinjecție disponibil în farmacii), loratadină 10 mg (claritine). Ambele ar trebui să fie disponibile în trusa de urgență. Administrarea serului antiviperin, care poate produce reacții secundare severe până la șoc anafilactic, nu se recomandă în lipsa personalului medical și a posibilităților de monitorizare si tratament adecvate”, a completat dr. Dan Roman.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.