Sârbii din Bosnia şi-au comemorat victimele din regiunea Srebrenica

Sârbii din Bosnia şi-au comemorat victimele din regiunea Srebrenica

Aproximativ 2.000 de sârbi bosniaci au participat sâmbătă la comemorarea civililor şi militarilor ucişi din rândurile lor în regiunea Srebrenica, cu patru zile înainte de ceremoniile ce vor marca împlinirea a 17 ani de la masacrul musulmanilor din acest oraş situat în estul Bosniei, a informat postul public de televiziune RTRS, citat de AFP.

Guvernul Republicii Srpska, entitate a sârbilor bosniaci, a decis să organizeze în acest an comemorarea victimelor sârbe înainte de 11 iulie, data festivităţilor în memoria musulmanilor, deoarece a considerat că anterior au fost ‘umbrite’ de ceremoniile acestora din urmă. ‘Invităm opinia publică internaţională să acorde aceeaşi atenţie crimelor comise împotriva sârbilor în această regiune ca şi celor comise împotriva musulmanilor’, a declarat Petar Djokic, responsabil cu rang înalt din cadrul guvernului RS.

Ceremoniile sârbilor au avut loc la cimitirul militar din Bratunac, din apropiere de Srebrenica. Potrivit guvernului sârbilor bosniaci, 3.260 de militari şi civili sârbi au fost ucişi în regiunea Srebrenica şi în estul Bosniei în timpul războiului intercomunitar din perioada 1992-1995. Comemorarea victimelor sârbe era organizată până în prezent la 12 iulie, dată la care 70 de sârbi au fost masacraţi în 1992 în trei sate din regiunea Srebrenica de către forţele musulmane, conform asociaţiilor victimelor sârbe. Potrivit acestor asociaţii, niciun responsabil pentru crimele comise împotriva sârbilor din regiunea amintită nu a fost condamnat până în prezent de justiţia bosniacă. La 11 iulie, circa 30.000 de musulmani sunt aşteptaţi pentru a comemora victimele masacrului comis de sârbi în zonă. Forţele sârbilor bosniaci au omorât în iulie 1995 aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani din Srebrenica, masacru considerat genocid de către justiţia internaţională.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.