Video | Sărbătoare în memoria poetului Petőfi Sándor la Coltău

Ultima din zi din” Sărbătoarea în memoria poetului Petőfi Sándor” din Coltău aflată la cea de a XXXII-a ediție a fost una specială cu prezența a numeroși oaspeți din județ, din țară și de peste hotare.

Sărbătoarea a început duminică, 5 septembrie cu slujbă religioasă în aer liber, oficiată de preotul Kovács Sándor de la Episcopia Reformată din Satu Mare, cu participarea corului bisericii din Coltău.

Festivitatea de depunere a coronelor la monumentul lui Petőfi Sándor – Szendrey Júlia, a fost urmată de un program cultural-artistic desăvârșit unde publicul a fost salutat de primarul comunei Coltău, Csendes Lajos.

Demeter Ștefania Katalin, consulul de la Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca a vorbit despre personalitatea, viața și opera marelui poet, a remarcat că în Coltău însuși poetul transmite mesaje, în Coltău ni se umple și sufletul cu Petőfi. A mulțumit comunității din Coltău, pentru sărbătorirea an, de an a memoriei marelui poet, lăsând să intre în viața lor tot ceea ce a făcut, în tot ceea ce a crezut, tot ceea ce a scris și a lăsat moștenire.

Dávid Lajos, administratorul Casei Teleki din Baia Mare a adus în fața publicului placa comemorativă din bronz în memoria contelui Teleki Sándor care va fi amplasată pe fațada Casei Teleki unde contele și-a trăit ultimul deceniu din viață. Cu toate că amplasarea va avea loc doar în anul 2022, în luna mai, cu ocazia comemorării a 130 de ani de la trecerea în neființă al contelui, a ținut la dezvelirea acestuia, prezentării publicului în acest an în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea scriitorului și revoluționarului Teleki Sándor. Acest lucru nu întâmplător s-a înfăptuit cu ocazia acestei sărbători dedicată poetului Petőfi Sándor, deoarece viața celor doi personalități marcante s-au întrepătruns.  Placa de bronz s-a realizat cu sprijinul Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, acesta a fost dezvelită de către consulului Stefánia Katalin Demeter și József Szaniszló, vicepreședinte al Societății Teleki.

 

Dr, Galánthay Zsombor, descendent al contelui Teleki Sándor, a vorbit despre amenajarea Castelului Teleki, reabilitat și redat publicului în urmă cu un an. La parterul castelului se poate admira un muzeu etnografic specific locului, realizat cu sprijinul localnicilor.

Programul cultural-artistic a început cu spectacolul oferit de actorul dr. Kurucz Ádám Konrád, din Budapesta, care a adus pe scena din Coltău viața poetului și o parte din poezia lui.

Instrumentiști de la Ansamblul Transilvania împreună cu interpreta Bencze Henrietta cu dansatori din Coltău au încântat publicul cu un spectacol de muzică și dansuri populare.

Membri Teatrului 8-kor Színház (Teatrul de la 8) din Sárospatak, Ungaria sunt prenzenți în Coltău de mai bine de un sfert de secol, ei revin vin an, de an cu câte un spectacol muzical impresionant, dar și să ajute la sonorizarea evenimentului.

La spectacolul muzical oferit de Farkas Rozika din Ungaria, publicul a fredonat împreună cu cântăreața.

Evenimentul cultural-artistic s-a încheiat cu dansuri populare oferite de dansatorii din Coltău cu  dansuri specifice locului, dansuri sătmărene.

Oaspeții nu au plecat înainte să fie serviți cu o masă tradițională.

Urmăriți în materialul video de mai jos spectacolul de dansuri populare oferite de Ansamblul Transilvania și dansatorii din Coltău.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.