Sărbătoare mare astăzi pentru creștini. Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, sunt prăznuiţi de Biserică în ziua de 21 mai, cunoscuţi drept cei care au dat libertate creştinismului.
Datorită sfinţilor Constantin şi Elena, creştinismul a devenit religie, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman. De-a lungul timpului, de sărbătoarea creştină din data de 21 mai s-au legat o serie de obiceiuri pe care oamenii le păstrează cu sfinţenie pentru a avea o vară bogată. În această zi, mulţi agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului, iar în unele regiuni ale ţării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz şi mei. Se spune că tot ce se seamănă după această zi se va usca.
Tot la 21 mai, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele şi cine le va păzi pe timpul păşunatului. Ca să alunge duhurile necurate, femeile stropesc cu aghiasmă prin gospodărie. În această zi, păstorii aprind un foc, numit Focul Viu. În popor există convingerea că acest ritual, împlinit din generaţie în generaţie, are un rol protector împotriva pagubei şi a bolilor în intervalul petrecut la stână.
Aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi.
Lasa un raspuns