SĂRBĂTOARE: Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi ziua Sfinţilor 40 de mucenici

SĂRBĂTOARE: Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi ziua Sfinţilor 40 de mucenici

 Credincioșii ortodocși prăznuiesc astăzi sărbătoarea celor 40 de mucenici. Această sărbătoare are o conotație aparte, deoarece se ține în ultima săptămână înaintea începerii Postului Paștelui. În această săptămână credincioșii au dezlegare la lapte, brânză și ouă, pentru a face mai ușor postul.

Despre cei 40 de mucenici se spune că, fiind în armata romană, au refuzat să aducă jertfe zeilor, motiv pentru care au plătit cu viața. Preoții consideră că această sărbătoare a rezistat în timp datorită mesajului puternic transmis de jertfirea mucenicilor.
„Mesajul și jertfa celor 40 de mucenici transmit că și noi trăim în vremuri grele din punct de vedere moral, or ei sunt un exemplu de comunitate puternică, care se susțineau la bine. Acum lumea se solidarizează mai repede la rău, la imoral, la fapte antisociale decât în apărarea unui bine comun”, a arătat preotul Ioan Tomoiagă.
De sărbătoarea celor 40 de mucenici se leagă și cateva tradiții populare conform cărora femeile trebuie să dea mâncare de pomană. Această săptămână are o importanță deosebită și pentru credincioșii care au început deja să țină post.
„Aceste zile sau săptămâna brânzei, cum mai este numită, este tocmai pentru ca să nu ne oprim dintr-odată de la mâncărurile de dulce și a fost rânduită dezlegarea la brânză, untdelemn și la vin, dar de săptămâna viitoare începe Postul Mare, a mai precizat preotul Ioan Tomoiagă.
Postul Paștelui este numit și Postul Mare deoarece este cel mai lung post din an. Acesta ține 40 de zile, adăugându-i-se și Săptămâna Patimilor. Astfel, postul începe în 13 martie și ține până la 1 mai.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.