SĂRBĂTOARE: Credincioșii ortodocși prăznuiesc astăzi Buna Vestire

SĂRBĂTOARE: Credincioșii ortodocși prăznuiesc astăzi Buna Vestire

 Astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, considerată și cea mai veche sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Praznicul Bunei Vestiri este cunoscut și sub denumirea de Blagoveștenie, iar credincioșii care țin Postul Mare au dezlegare la pește.

Buna Vestire este sărbătorită în data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunțării Fecioarei Maria de arhanghelul Gavril că va da naștere fiului lui Dumnezeu.
„În 25 martie în fiecare an sărbătorim praznicul Bunei Vestiri, sărbătoare închinata preacuratei Fecioare Maria, cea care s-a învrednicit a avea demnitatea de mamă a Fiului lui Dumnezeu. În această zi de sărbătoare ne aducem aminte de un anume moment din viața preacuratei Fecioare Maria, moment în care trimis de la Dumnezeu, arhanghelul Gavril i-a vestit în Nazaretul Galileiei că va naște pe Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, mântuitorul lumii”, a arătat Vasile Aurel Pop, protopop.
Preoții ortodocși consideră această zi și un prilej de recăpătare a puterilor pentru cei care țin Postul Mare.
„Este o zi aleasă, o zi de sărbătoare, iată acum în timpul postului Paștelor, este un pas duhovnicesc prin care primim puteri sufletești noi ca să pătrundem și mai adânc în sfântul și marele post al Sfintelor Paști”, a mai precizat protopopul Vasile Aurel Pop.
De această sărbătoare se leagă și cateva tradiții populare. În ziua de Blagoveștenie oamenii fac foc pe lângă case pentru alungarea șerpilor și a insectelor. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.