Sistemul de alimentare cu apă a comunei Bârsana, preluat cu multe carențe de noua administrație locală, a reprezentat o îndelungată perioadă de timp o problemă majoră pentru locuitorii din Bârsana și Nănești, din cauza repetatelor avarii apărute și a volumului de apă insuficient. Primarul Teodor Ștefanca vine cu vești bune și anunță semnarea contractului pentru executarea obiectivului de investiți „Extinderea sistemului de alimentare cu apă în comuna Barsana”.
Pentru realizarea acestui obiectiv de investiții administrația locală a depus un proiect pentru atragerea de fonduri și s-a obținut finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 în valoare de aproximativ 8,5 milioane de lei, finanțat de către Guvern prin Ministerul Dezvoltării.
”Am reușit să semnăm contractual de execuție la sistemul de apă din Bârsana, un sistem șubred, adică dintr-un sistem de apă stradal a fost transformat de vechea administrație într-un sistem pentru consum pentru populație și mi-am asumat această problemă atunci când am fost învestit primar și vreau să le mulțumesc locuitorilor comunei Bârsana că au înțeles că acest sistem trebuie făcut așa cum trebuie”, a declarat Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.
Potrivit primarului Teodor Ștefanca acest proiect presupune modernizarea sistemului actual având ca scop alimentarea cu apă potabilă a comunei și nu cu apă brută, creearea unei surse de apă alternativă care să asigure debitul de apă necesar pentru alimentarea cu apă potabilă a tuturor gospodăriilor din localitățile Nănești și Bârsana pe tot parcursul anului, prin alegerea soluției de tip dren, soluție recomandată de experiții din domeniu, extinerea sistemului de alimentare cu apă existent pe drumurile județene 185, 186 și Valea Muntelui, instalarea branșamentelor și contorizarea lor pentru a nu exista inechitate între locuritorii comunei, precum și achiziționarea și instalarea unei stații de tratare a apei care va supune apa extrasă unor procedee de tratare de natură chimică, fizică, biologică și bacteriologică, pentru a oferi cetățenilor apă de cea mai bună calitate.
”Vom moderniza vechiul sistem, vom reface branșamentele și vom achiziționa o stație de tratare a apei pentru ca cetățenii să fie siguri că această apă este potabilă. Acum avem un sistem de tratare dar nu este atâta de performant. Ne dorim ca lucrările să înceapă cât mai repede posibil”, a adăugat Teodor Ștefanca.
Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni.
Lasa un raspuns