S-a realizat o placă de bronz în memoria contelui Teleki Sándor

Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea contelui Teleki Sándor, revoluționar și scriitor, a fost realizată o placă de bronz de către Societatea Teleki cu sprijinul Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca pe baza proiectelor sculptorului Péter Bertoti.

Placa de bronz a fost prezentată duminică, 5 septembrie la Festivalul Memorial Petőfi Sándor din Coltău, a fost dezvelită de către consulul Stefánia Katalin Demeter și József Szaniszló, vicepreședinte al Societății Teleki.

Placa va fi amplasată pe fațada Casei Teleki, cu ocazia aniversării a 130 de ani de la moartea contelui, în mai 2022 la Zilele Teleki.

Placa conține un citat al scriitorului Jókai Mór atât în limba maghiară cât și în limba română :

”… a fost bun prieten cu Victor Hugo, cu cei doi Dumas, cu Liszt, cu Petőfi și cu alți faimoși scriitori, cântăreți, muzicieni, pictori și sculptori ai secolului nostru; l-a ajutat pe Garibaldi să cucerească țări, iar pe alți oameni de seamă i-a ajutat să-și urmeze visurile irealizabile; s-a sfătuit cu regi și împărați despre soarta Ungariei și alături de pribegi și poeți, s-a entuziasmat pentru libertatea popoarelor.”

Contele și-a trăit ultimul deceniu din viață, între anii 1880-1892 în casa lui din Baia Mare, de pe strada Griviței.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.