S-a deschis în Baia Mare noul Bergeráj pe modelul cofetăriei de odinioară

Unul din programele din cadrul Zilelor Maghiare Băimărene – Főtér Fesztivál 2017 a fost redeschiderea Noului Bergeráj, pe modelul celui de odinioară. Între 15-17 septembrie publicul băimărean a reușit să-și facă o imagine despre celebra Cofetărie Berger unde au avut ocazia de a viziona și expoziția de artă și sculptură ai unor artiști plastici băimăreni contemporani.

Școala de Pictură Băimăreană este strâns legată de Cofetăria Berger aflată lângă sala de teatru al Hotelului-restaurant Sfântul Ștefan, care a funcționat si ca salon de artă, respectiv galerie. Aici se întâlneau artiștii Școlii de Pictura, aici își împărtășeau impresiile, în locul care în cerurile de artă purta numele de Bergeráj. La solicitarea proprietarului Berger Lajos, pe una dintre mese vopsită în alb, 16 mari artiști , timp de un an și-au lăsat amprenta prin desene.

Berger Lajos și-a deschis cofetăria într-o perioadă foarte grea, în anii 1920-30, după război, unde lunar organiza expoziții.

„În această zi nu vorbim numai despre artă, în această zi ne amintim despre Berger Lajos, un om despre care știm că în anii 1920-30 a administrat o cofetărie, și a fost un iubitor de artă fantastic. A colecționat într-o perioadă îngrozitor de grea, între cele două războaie mondiale. El a fost omul care organiza lunar expoziții de artă, el a fost omul care a venit cu o idee excepțională la sugestia pictorului Klein József, este vorba mai exact despre Masa Berger. Masa Berger are 16 pătrate pe care timp de un an artiștii l-au umplut cu desene. Din păcate orice încercare de a obține cel puțin o fotografie, ca nici n-aș fi îndrăznit să visez că-l obținem în împrumut, pentru a reconstitui această masă, a fost un eșec, din păcate n-am primit nici măcar un răspuns,”- a spus Várvédő Zsolt, colecționar de artă.

Celebra masă Berger se află la Muzeul Kiscelli. Timp de 60 ani a zăcut într-o colecție particulară, mai apoi a juns la o galerie, și de aici la muzeul din Budapesta.

“Despre Masa Berger trebuie să știm ca a ajuns la Muzeul Kiscelli din Budapesta în anul 1994. Până atunci, se zice în cercurile artistice, și în scrisori, că ar fi zăcut în proprietatea lui Wieser, după care a ajuns într-o galerie privată și mai apoi în 1994 la muzeu, -.”- a spus Várvédő Zsolt, colecționar de artă.

Colecționarul Várvédő Zsolt, a citit un pasaj dintr-o scrisoare trimisă de fiica lui Berger din Haifa, profesorului Metz József.

„Cea mai veche amintire băimăreană este reorganizarea lunară a galeriei din cofetărie. Gál Ferenc se afla de o vreme la Paris, unde a fost vizitat de Ronay Béla și fiul sau fiica lui Ferenczy Károly și l-au rugat pe Gál să-i ducă într-un loc asemănător ca Bergerájul băimărean, la care Gál a răspuns: așa ceva nu este nici măcar la Paris. Au trimis o vedere pe adresa: Cofetăria Berger, România . Tatăl meu a fost atât de mândru de această vedere, că l-a păstrat sub sticla de la casă, unde a mai păstrat și un desen al lui Aba Novac, care reprezenta un colț al cofetăriei cu tatăl meu, și l-a dedicat lui Când au venit maghiarii și a trebuit să facă evreii declarații de avere, bieții părinți au fost nevoiți să-și declare 365 de tablouri. Care a fost soarta acestor tablouri, nu știu. Câteva am regăsit în Comunitatea Populară. După ce am revenit, am continuat colecționarea operelor de artă, o parte le-am vândut Muzeului din Baia Mare, vreo 20 în Satu Mare, împreună cu schițe ale lui Thorma. Cofetăria mai avea un obiect interesant, o masă de marmură, (probabil așa își amintește ea din copilărie) unde s-au semnat toți artiștii,” – aflăm din scrisoarea fiicei Berger Lajos.

În Noul Bergeráj au fost expuse opere ale artiștilor plastici maghiari contemporani: Balázsi Lajos, Bitay Zoltán, Craciun Judit, Filcz Leopold, Győri Csaba, Győri Sánta Kinga, Kádár Károly, Kása Dávid, Kovács Bertalan, Kőszeghy István Les József Pál, Madarassy György, Szántó Andreász, Véső Ágoston, Vígh Ágota și Törös Gábor.

“Cu această expoziție care este prezentată de prietenul meu Zsolt, se reconstituie vechea coefetărie însă cu o expoziție ale artiștilor plastici maghiari contemporani, și ca să complice lucrurile și mai mult, cu lucrări mai vechi ale acestor artiști, de aceea această expoziție este extrem de interesantă,” – a adăugat Pintér Zsolt, designer, organizator Főtér Fesztivál 2017.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.