România va trece la ora de iarnă 2019 în ultimul weekend din luna octombrie

România va trece la ora de iarnă 2019 în ultimul weekend din luna octombrie,  mai exact, duminică, pe 27 octombrie 2019, când ora 4 va deveni ora 3.

Deși s-au auzit zvonuri conform cărora în România s-ar elimina trecerea la ora de iarnă și în 2019 românii vor da ceasurile înapoi. În România, începând din 1998 trecerea la ora de vara se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. Ora se schimbă în România începând din anul 1932, când s-a trecut la sistemul oră de iarnă/oră de vară.  Cetățenii români au trecut pentru prima dată la ora de vară pe 22 mai 1932, când ora 00:00 devenea ora 01:00. Decizia era luată pentru a economisi energie electrică și, implicit, pentru a beneficia mai mult timp de lumina naturală. La începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 schimbarea orei de iarnă să fie eliminată. În urma acestui vot, statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

În țările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară ar urma ca schimbarea orei din ultima duminică din martie 2021 să fie ultima, înainte de a fi eliminată complet.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.