România şi Bulgaria au avut şi în 2010 cel mai mic PIB/locuitor din UE

România şi Bulgaria au avut şi în 2010 cel mai mic PIB/locuitor din UE

România şi Bulgaria au avut, în 2010, un PIB/locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) mai mic cu aproximativ 55% faţă de media din Uniunea Europeană, potrivit unei estimări preliminare publicată, marţi, de Oficiului European de Statistică (Eurostat).
Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat în 2010 la 45% din media Uniunii Europene, dar ţara noastră ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de 43% din media UE.
Comparativ, în 2009, PIB/locuitor exprimat la paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 46% din media UE, iar în Bulgaria la 44% din media UE.
Şi în 2010 cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de peste două ori şi jumătate mai mare (283%) faţă de media din UE.
Urmează Olanda, Danemarca, Irlanda, Austria, Suedia, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 23 şi 34% mai mare comparativ cu media din UE. în timp ce în Germania, Belgia, Finlanda, Marea Britanie, PIB/locuitor exprimat în PPS a depăşit cu peste 10% media din UE.
În jurul mediei din UE se situează Franţa, Spania, Italia, Cipru, iar Grecia, Slovenia, Malta, Portugalia, Cehia şi Slovacia au un PIB/locuitor exprimat în PPS mai mic cu 10 până la 30% faţă de media din UE. Urmează Estonia, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 35 şi 50% mai mic comparativ cu media din UE iar pe ultimele locuri se situează România şi Bulgaria, care au avut, în 2010, un PIB/locuitor exprimat în PPS mai mic cu aproximativ 55% faţă de media UE. AGERPRES

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.