RISC: Cea mai răspândită boală infecţioasă din lume. 41 de români se îmbolnăvesc în fiecare zi

RISC: Cea mai răspândită boală infecţioasă din lume. 41 de români se îmbolnăvesc în fiecare zi

 În ciuda interesului tot mai mare acordat în ultimul timp virusului Zika şi complicaţiilor pe care le aduce acesta, cea mai răspândită boală infecţioasă din lume este tuberculoza. Aceasta este şi cauza celor mai multe decese provocate de bolile infecţioase. 1.5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza acestei afecţiuni, potrivit unui nou raport al organizaţiei Medici fără Frontiere. În ceea ce priveşte România, ţara noastră ocupă locul al şaselea în Europa în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, după cum arată cele mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Tuberculoza este o boală curabilă, asociată, de cele mai multe ori cu Era Victoriană. Totuşi, aceasta afecţiune aproape că a dispărut din Marea Britanie, dar afectează foarte multe ţări din întreaga lume.
Organizaţia Medici fără Frontiere arată că aproximativ 1.5 milioane de oameni mor anual din cauza faptului că nu descoperă şi nu tratează la timp boala. Cifrele mortalităţii produse de tuberculoză sunt comparabile cu cele ale deceselor cauzate de virusul HIV/SIDA, care din 1970 încoace a omorât peste 39 de milioane de oameni, potrivit OMS.
Tuberculoza este tratabilă şi totuşi este boala infecţioasă care omoară cei mai mulţi oameni în întreaga lume. Avem nevoie cu disperare de un tratament care este uşor de tolerat pentru oameni, care să vindece cât mai mulţi oameni şi care să fie disponibil şi accesibil. În sens contrat, vom avea de-a face în continuare cu foarte multe decese”, a declarat medicul Grania Brigden de la Medici fără Frontiere. 
Tratamentele pentru tuberculoză sunt, în general, foarte costisitoare. Potrivit cifrelor furnizate de Medici fără Frontiere, acestea se situează, în medie, între 1.800$ şi 4.600$ de persoană. De asemenea, medicaţia poate cauza efecte adverse pacienţilor, traduse prin scăderea poftei de mâncare, greaţă şi vărsături. 
Mai mult, organizaţia reclamă companiile farmaceutice pentru menţinerea preţurilor ridicate în cazul medicamentelor folosite în tratamentul pentru tuberculoză, amintind că noi descoperiri în ceea ce priveşte medicaţia au fost făcute, însă noile pastile nu sunt accesibile decât persoanelor cu anumite venituri. 
„Potenţialul acestor noi medicamente se vede în persoanele cu tuberculoză multidrog rezistentă în stare foarte avansată, care reuşesc să iasă din spital şi care, fără aceste medicamente ar fi fost moarte”, explică medicul Yoseph Tassew, coordonatorul Medici fără Frontiere în Rusia. „Este frustrant să vedem că după o jumătate de secol avem medicamente pentru tuberculoză care pot salva vieţile celor mai afectaţi dintre pacienţi, dar nu putem oferi această speranţă celor care au cu adevărat nevoie”, completează acesta. 
Organizaţia Medici fără Frontiere a făcut un apel la companiile care produc aceste medicamente pentru o prioritizare a distribuţiei lor în ţările care au cea mai mare nevoie. 
În România, potrivit statisticilor, în anul 2014 au existat 15.300 de pacienţi depistaţi cu tuberculoză, adică 41 pe zi. Dintre aceştia, 500 reprezintă cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă. Astfel, România ocupă locul al şaselea în regiunea OMS Europa. 
Guvernul a aprobat anul trecut un program care vizează scăderea cu 10% anual a cazurilor de tuberculoză în ţara noastră, pentru perioada 2015-2020. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.