Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului a fost marcată azi la Muzeul ”Elie Wiesel”din Sighetu Marmației. Au fost amintite ororile săvârșite asupra poporului evreu în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Cei care au luat cuvântul au evocat drumul victimelor holocaustului spre lagărele morții, tratamentele crude la care au fost supuși atât adulții, cât mai ales copiii în lagărele de concentrare. Mărturia supraviețuitorilor și autenticitatea trăirilor celor care au trecut prin acest episod dramatic din istorie, au fost redate prin discursurile susținute de directorul Muzeului Maramureșean din Sighet, Gheorghe Todinca, primarul Horia Scubli, secretarul comunității evreilor din Sighet, Petru Ganz, dar și Ion Botoș, președintele Asociaţiunii pentru cultura poporului român din Maramureş.

Din partea comunității evreilor din Sighet a vorbit Petru Ganz, cel care a și îndemnat audiența să păstreze un moment de reculegere și a aprins șase candele în memoria victimelor Holocaustului.

În cadrul întâlnirii, Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia (URRdT) „Dacia”, din Apșa de Mijloc, a lansat volumul ”Evreii de la Apșa de jos și împrejurimi”, publicat împreună cu fiica sa, Ileana Botoș.

 

La eveniment au participat și membri ai comunității evreiești de dincolo de Tisa.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.