REPORTAJUL ZILEI: Un ultim omagiu adus profesorului Lascăr Pană

REPORTAJUL ZILEI: Un ultim omagiu adus profesorului Lascăr Pană

 Antrenorul emerit Lascăr Pană, cel de care se leagă perioada de glorie a echipei Minaur, a plecat dintre noi la doar câteva zile după ce împlinise 83 de ani.  A fost unul dintre oamenii importanţi din istoria hanbalului, fiind creatorul Minaurului. Lascăr Pană a încetat din viață pe 17 septembrie la secția de terapie intensivă, unde era internat de câteva săptămâni în urma problemelor medicale pe care le avea.

Cei care au dorit să îi aducă un ultim omagiu profesorului Lascăr Pană au putut face acest lucru în cursul zilei de astăzi, când trupul neînsuflețit a fost depus în holul sălii sporturilor din Baia Mare care îi poartă numele. 
„Din păcate, un eveniment nefericit în viața hanbalului mondial, zic eu, dispariția domnului profesor Lascăr Pană, un antrenor emerit, cu rezultate extraordinare pe plan național, cât și internațional, care de fiecare dată, prin activitatea sa, a reușit să aducă handbalului băimărean un renume foarte bun. Pentru noi e o pierdere pentru că în ultimul timp, chiar dacă sănătatea nu i-a permis să fie totdeauna alături de noi, a fost telefonic, a fost cu un sfat și întotdeauna, cel puțin pentru mine, a avut un gând bun și mi-a oferit încredere să merg mai departe în acest nou proiect”, a spus Ionuț Marta, director al CS Minaur.
Lascăr Pană s-a născut pe 14 septembrie 1934 la Constanţa și a început handbalul în 1956, la Progresul Bacău. În 1974 a înființat în Baia Mare primul club exclusiv de handbal din România, pentru ca patru ani mai târziu să bifeze prima mare performanță din istoria Minaurului: câștigarea primei ediții a Cupei României. Cu el la cârmă, Minaur Baia Mare a câștigat de două ori cupa IHF, a fost de trei ori semifinalistă în Cupa Cupelor și nu a coborât timp de un sfert de secol mai jos de locul 4 în campionatul național. De asemenea, cu Lascăr Pană în postura de antrenor secund, naționala României a cucerit bronzul Jocurilor Olimpice de la Moscova, în 1980. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante performanțe ale celui care a fost unul din profesioniștii de elită ai handbalului românesc.
„Domnul profesor Lascăr Pană este și va rămâne o legendă pentru România. Eram copil, în 74, când urmăream meciurile echipei Minaur, clubul înființat de dânsul, acolo în zona ștrandului, eram cocoțat pe tot felul de garaje și de lucruri dărâmate și am rămas cu o impresie deosebită. Timpul a trecut, între timp am terminat medicina și am colaborat și eu cu alte echipe din Maramureș. L-am cunoscut pe domnul profesor, de multe ori mi-a fost și pacient în ultima perioadă și am încercat să-l ajutăm cum am putut și noi. El va rămâne pentru noi o mare personalitate și un gând viu, care va rămâne în sufletele noastre. Ce să vă spun, este o mare durere, sportul maramureșean suferă și asta se simte. Să fie binecuvântat și să-l ierte Dumnezeu”, a afirmat medicul Marius Pop.
Una dintre ultimele apariţii în public ale lui Lascăr Pană a avut loc în urmă cu aproximativ 4 luni, când a ţinut să fie prezent la sărbătorirea a 43 de ani ai echipei Minaur Baia Mare. Iar ultimul mare meci la care Lascăr Pană a asistat a fost în primăvară, la România – Serbia, din preliminariile CE 2018, care s-a desfăşurat în arena din Baia Mare care îi şi poartă numele. Lascăr Pană, cunoscut ca părintele handbalului băimărean, a fost îndrăgit de membrii echipei Minaur, fiind mereu alături de ei.
„Am avut onoarea de a-l cunoaște pe domnul maestru emerit Lascăr Pană, din păcate în ultima perioadă a vieții. Pentru mine a fost un model și va rămâne un model în inima mea. L-am cunoscut ca fiind un om luptător și un exemplu pentru mine. A știut să mă mobilizeze și să-mi dea de fiecare dată un sfat motivațional pentru a nu ceda în cariera mea de jucător. În momentul în care am devenit jucătorul CS Minaur Baia Mare, mi-a spus că trebuie să fiu pregătit, să lupt până la capăt și să mă sacrific pentru handbal, așa cum el a făcut-o în viața sa. Handbalul a fost viața lui.
Vreau să-i mulțumesc pentru fiecare moment pe care l-am petrecut împreună, pentru că mi-a dat curajul și puterea de a merge mai departe și m-a învățat că în viață trebuie să lupt ca să devin un campion și să nu cedez, chiar dacă nu sunt în stare să cred în mine. De fiecare dată a avut răbdare, m-a susținut și a fost alături de mine. A știut mereu să mă încurajeze și să-mi arate valoarea sa. Este o personalitate pe care o consider mai mult ca și un prieten și vreau să-i mulțumesc și sunt onorat că am petrecut momente de neuitat alături de el și nu o să-l uit și va fi de acolo de sus, bunicul meu, pe care nu l-am văzut niciodată. El mi-a devenit un bunic și îi mulțumesc că m-a acceptat, învățat și mi-a implementat spiritul de luptător”, a transmis Paul Alexandru Oarga, jucător la CS Minaur Baia Mare
O slujba de priveghi a avut loc azi, la Sala Sporturilor, de la ora 17.00. Slujba religioasă va avea loc tot la sala sporturilor mâine, de la ora 12.00. Înhumarea va avea loc în Cimitirul Municipal situat pe bulevardul Unirii, numărul 36A.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.