Proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, în valoare de aproape 20.000.000 de lei, derulat de Consiliul Județean Maramureș, este aproape finalizat. Proiectul își propune să valorifice potențialul turistic al bisericilor de lemn din Maramureș, opt dintre acestea fiind monumente UNESCO.
Demarat în 2012, proiectul ”Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” ar fi trebuit finalizat în luna decembrie a anului trecut. Proiectul include rebilitarea unor drumuri de acces, amenajarea de parcări, realizarea iluminatului stradal și ornamental și construirea unor puncte de informare turistică. Din diferite motive, printre care se află obișnuitele contestații depuse la licitațiile pentru atribuire lucrărilor, proiectul a fost întârziat cu câteva luni. Managerul proiectului spune că din cauza problemelor intervenite în teren a fost necesară chiar operarea unor modificări în cadrul proiectului.
„Pe toată această perioadă, de la scrierea cererii de finațare și până la adjudecarea lucrărilor, în teren s-au produs și anumite modificări. În acest proiect am avut foarte mulți parteneri, aproximativ 40, printre ei aflându-se preoții și primarii din localitățile incluse în proiect. Comunicarea cu ei a fost uneori anevoioasă, astfel că am înregistrat întârzieri în derularea proiectului. Au apărut și fenomene de schimbări în teren și a fost nevoie de adaptarea proiectului la situația găsită în teren, concretizate prin revizii de proiect etnic, care au trebuit supuse avizării de către finanțator. Aceste lucruri au dus la întârzieri în realizarea de lucrări”, a declarat Claudia Breban, managerul proiectului.
Zamfir Ciceu, președintele Consiliului Județean Maramureș, spune că mai importantă decât finalizarea proiectului în sine este implementarea corectă a lui, astfel încât numărul turiștilor care vizitează bisericile de lemn din Maramureș să crească semnificativ.
„Cert este astăzi că acest proiect va fi finalizat, că lucrările nu vor fi recepționate decât dacă vor îndeplini standardele de calitate asumate prin contract. Important este însă ca la final, potențialul turistic oferit de bisericile de lemn din Maramureș, dintre care opt sunt monumente UNESCO, să fie pus în valoare la maxim. Pentru aceasta mai trebuie să fie și funcțional acest proiect. Nu avem nevoie de clădiri, ci și de oameni care să ofere informațiile necesare, iar mai apoi de turiști. Pentru aceasta este nevoie de concursul tuturor partenerilor. Sunt câte două biserici într-o localitate și fiecare preot are viziune proprie și orgoliul lui. Pentru a avea succes un asemenea proiect, toți partenerii trebuie să înțeleagă că este nevoie de conclucrare și cooperare. În caz contrar, am cheltuit niște bani pentru a face un lucru frumos, dar care va fi inutil”, a specificat Zamfir Ciceu, președintele CJ Maramureș.
În acest moment, proiectul “Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, derulat de Consiliul Județean Maramureș, este finalizat în proporție de 90%.
Lasa un raspuns