REPORTAJUL ZILEI: Prăpăd în 10 minute. Ce spun autorităţile despre mini tornada ce s-a abătut asupra judeţului

REPORTAJUL ZILEI: Prăpăd în 10 minute. Ce spun autorităţile despre mini tornada ce s-a abătut asupra judeţului

O furtună violentă a făcut prăpăd duminică după-amiază în Maramureș, cu precădere în municipiul Baia Mare. Prefectul județului, care este și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, spune că putem vorbi de o mini tornadă. Bilanțul este teribil: 21 de persoane au fost duse de urgență la Spitalul Județean Baia Mare, între care și un copil de 3 luni. Peste 30.000 de consumatori au rămas fără energie electrică. Zeci de oameni au fost blocați aseară în Pasul Gutâi din cauza copacilor care au căzut pe carosabil. În mai multe școli din județ, cursurile au fost azi suspendate. Iar copaci scoși din rădăcini și acoperișuri distruse de vânt s-au putut vedea aproape pe fiecare stradă din Baia Mare. Sirenele de alarmare publică nu au sunat. Sunt învechite și abia mai funcționează. 

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au fost dispuse măsuri de intervenție pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase. Prefectul Vasile Moldovan, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a solicitat echipelor de intervenție să degajeze de pe căile de acces rutier, în special pe DN 18 și DJ 184, copacii doborâți de rafalele de vânt. Serviciul 112 nu a mai făcut față solicitărilor. Este un serviciu care ”suferă”, susține prefectul Vasile Moldovan. 
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit ieri în ședință. Prefectul recunoaște că populația nu a fost atenționată corespunzător. Iar situația de la Șuior confirmă acest lucru. Mai mulți turiști au rămas blocați în telescaun. Printre aceștia, și un bebeluș de 3 luni, care a intrat în șoc hipotermic.  
Pompieri militari din cadrul Detașamentului de Pompieri din Baia Mare au acționat pentru îndepărtarea copacilor prăbușiți pe autovehicule și partea carosabilă, respectiv la cinci acoperișuri de blocuri smulse de vânt, alături de angajați din cadrul Serviciului Public Ambient Urban, înregistrându-se 14 intervenții. De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru îndepărtarea copacilor prăbușiți de vânt la Sighetu Marmației și Târgu Lăpuș. Mai mulți maramureșeni au rămas blocați în Pasul Gutâi din cauza copacilor care au căzut pe șosea. 
La Unitatea de Primire Urgență s-au prezentat, în urma furtunii de aseară, 21 de pacienți. 
Echipe de la Electrica au lucrat azi la stația de transformare de înaltă tensiune de la Târgu Lăpuș, la realimentarea a 29 de linii electrice aeriene și 477 posturi de alimentare. Au rezolvat problemele la alimentarea cu energie electrică pentru 1000 de consumatori. În Maramureș, în această dimineață au fost 100 de localități nealimentate total sau parțial cu energie electrică. În Leordina, calea ferată a fost blocată de copaci prăbușiți. Echipele de intervenție au acționat și eliberat tronsonul feroviar. Imobile aflate în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș au suferit pagube majore la nivelul șarpantei și structurii acoperișului. Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și tot personalul din echipele de suporte tehnic au fost mobilizați să intervină în teritoriu pentru îndepărtarea efectelor vijeliei. În urma fenomenelor meteorologice înregistrate în cursul zilei de duminică, Inspectoratul Școlar Județean a constituit o celulă de criză pentru a lua legătura cu toate unitățile de învățământ preuniversitar din județ, în vederea identificării pagubelor înregistrate în școli. Astfel, din totalul de 166 de unități cu personalitate juridică, 65 au semnalat probleme, 23 aflându-se în municipiul Baia Mare. Totodată, nu s-a putut lua legătura cu trei unități școlare, din cauza problemelor înregistrate în rețele de comunicații. Din  cele 65 de unități care au raportat probleme, 10 și-au suspendat parțial sau în totalitate cursurile.
Școli în care cursurile au fost suspendate în totalitate
Şcoala gimnazială nr. 18 Baia Mare
Şcoala gimnazială "Nichita Stănescu" Baia Mare
Colegiul economic "Pintea Viteazul" Cavnic
Şcoala gimnazială "Nicolae Steinhardt" Rohia
Şcoala gimnazială "Regina Elisabeta" Băiuţ
Şcoala gimnazială "Dr. Teodor Mihali" Boiu Mare  
Școli în care cursurile au fost suspendate parțial
Şcoala gimnazială specială Baia Mare
Liceul teoretic "Ioan Buteanu" Şomcuta Mare
Liceul tehnologic "Grigore Moisil" Târgu Lăpuş
Şcoala gimnazială Copalnic Mănăştur
Pagubele materiale constau în  deteriorarea acoperișului, a internatelor sau a cantinelor, blocarea accesului în curte sau în școală din cauza copacilor doborâți,  inundarea sălilor de clasă, întreruperea apei, a curentului și a rețelei de telefonie. Aceste pagube materiale se gestionează în colaborare cu autoritățile locale, conform legii. Organizatori Főtér Fesztivál – Zilele Maghiare Băimărene au intrat în posesia mesajului de avertizare ISU la ora 17:39. ISU Maramureș a transmis o atenționare meteo de cod portocaliu pentru duminică după-amiază, în intervalul orar 17:35-18:35, cu vânt puternic care poate lua aspect de vijelie, descărcări electrice, grindină medie. Organizatorii au urcat imediat pe scenă, au întrerupt concertul și au anunțat publicul și comercianții să se retragă din piață. Comercianții au început să își strângă mărfurile, dar chiar și așa au fost unii care au suferit daune majore. Voluntarii și participanții festivalului au strâns toate scaunele din piață, în câteva minute toată lumea fiind la adăpost. Organizatorii festivalului mulțumesc  proprietarilor și comercianților din Centrul Vechi că au adăpostit participanții. O mare parte din public s-a retras în clădirea fostului cinematograf Minerul, spațiul fiind deschis cu o expoziție temporară organizată de Asociația “Főtér Fesztivál” în colaborare cu Biserica Reformată și artistul Oláh László Tibor. 
Prefectul județului Maramureș vorbește despre necesitatea unui proiect de lege potrivit căruia să existe unități de pompieri voluntare din 20 în 20 de kilometri. Subiectul a fost discutat la întâlnirea cu prefecții de la Brașov. 
Din dispoziția primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, programul ghișeului unic dedicat cetățenilor care au suferit pagube materiale în urma furtunii înregistrate duminică va fi prelungit. Noul orar de funcționare este 09:00 – 20:00, interval de timp în cadrul căruia cetățenii pot să își depună dosarul pentru despăgubire. Acesta cuprinde cererea tip care trebuie completată la sediul Primăriei Baia Mare, plus fotografii doveditoare ale pagubelor înregistrate. 
Furtuna a produs pagube și în Sighetu Marmației. Mai multe cartiere au rămas fără curent după ce câțiva copaci rupți de vântul puternic au căzut peste rețelele electrice, iar acoperișul unei case aflate în construcție a fost dărâmat din cauza vijeliei. 
„Jumătate acoperișul a căzut în curtea învecinată și jumătate pe acoperișul garajului meu, în orice moment poate să cadă pe casă sau pe firele de curent să provoace daune și mai mari. Este nevoie de o macara care să ridice acoperișul și să îl scoată de acolo. Mă uitam de pe geam cum este ridicat de vânt ca o hârtie. Dacă dura furtuna încă 2-3 minute, ar fi căzut pe casa noastră. Am sunat la 112, însă nu funcționa sistemul, am sunat și în cursul zilei de astăzi, însă sunt neputincioși și nu au utilajele necesare pentru a ridica acoperișul înainte să provoace alte pagube”, a mărturisit  Dragoș Hodor.
Sigheteanul afirmă că a cerut ajutor și de la Primărie înainte ca acoperișul desprins de pe casa vecinilor să afecteze și rețeaua electrică din zonă. În caz contrar acesta spune că va fi nevoit să se descurce singur înainte să aibă pagube și mai mari.
„Sper să vină o macara să ridice acoperișul ca să nu fie alte pagube, să nu rupă firele de curent. Am anunțat și proprietarii, ei locuiesc în alt județ și trebuie noi să ne ocupă de această situație. Mi-au spus pompierii să mă descurc pe cont propriu, că ei nu au utilaje și nu au cum să ne ajute”, a precizat Dragoș Hodor.
Prmarul municipiului Sighetu Marmației spune că s-a făcut o evaluare a pagubelor provocate de furtună, iar daunele nu sunt foarte mari.
S-au luat în evidență pagubele înregistrate în urma apelurilor făcute la serviciul 112. Au fost doborâți câțiva arbori și pagubele făcute de aceștia, rețelele electrice și faptul că nu a mai fost curent. Un acoperiș de pe casă a fost luat de vânt, casa era în construcție și acoperișul nu era terminat. Cam astea au fost pagubele semnificative, în rest a fost câte un gard îndoit sau dărâmat, astea sunt lucruri mai mărunte pe care și noi și oamenii vom găsi soluții și financiare și logistice să le repunem în ordine”, a explicat primarul Horia Scubli.
Întrucât în ultima perioada s-au făcut mai multe exerciții de alarmare publică, cetățenii s-au întrebat de ce nu au sunat alarmele în momentul în care a fost emisă acea atenționare de vijelie. Autoritățile locale sighetene spun că alarmele nu se acționează în astfel de situații.
„Din păcate procedura lor aparține Serviciului pentru Situații de Urgență, iar pentru furtuni nu există un sistem convențional de sunete. Ele sunt pentru evenimente mai importante decât o furtună pentru că de regulă o furtună nu se manifestă cum s-a manifestat cea de ieri, să sperăm că nu o să se mai întâmple o perioadă îndelungată”, a adăugat primarul municipiului Sighetu Marmației.
În câteva localități de pe Valea Izei pagubele înregistrate în urma furtunii de ieri sunt mult mai mari. În Șieu vântul a distrus acoperișul mai multor locuințe și a dărâmat turnul bisericii.
„La o primă evaluare au fost afectate 5 locuințe în sensul că au avut avarii la acoperiș, a fost decopertat, anexe afectate au fost în jur de 30, anexe înseamnă grajduri, porți maramureșene, garduri. Biserica este cea mai afectată, turnul bisericii a fost smuls din acoperiș și distrus în totalitate și au fost rupți în jur de 10 stâlpi de electricitate, localitatea a rămas fără curent. Nu există fonduri pentru reparații, la nivelul primăriei avem un fond de rezervă bugetară, sper să găsesc înțelegere din partea consilierilor locali și să aloce o sumă de bani pentru refacerea turnului și reabilitarea acoperișului”, a mărturisit Irina Iusco, primarul din Șieu.
Primarul localității Șieu a mai precizat că astfel de situații sunt greu de prevenit, singura soluție fiind cea de asigurare pentru bunuri.
„În situații meteorologice de genul ăsta nu știu cum am putea noi să ne protejăm. Cred că ar trebui să facem o protejare prevenitvă în sensul că ar fi bine dacă am găsi asiguratori în care să avem încredere și să ne asigurăm locuințele, cred că asta ar fi cea mai bună asigurare în cazurile astea”, a adăugat Irina Iusco.
Furtuna violentă s-a dezlănțuit ieri și în comuna Rona de Sus. În urma ei localnicii au rămas fără curent electric, iar drumurile au fost blocate.
„Eu am fost programat ca să plec într-o delegație în Austria și Italia, și acum sun disperat, dimineața am pornit la ora 6 și ceva să văd dacă nu mai sunt ceva obstacole pe drum, ca să comunic pompierilor să mai deblocheze, dar nu mai este cazul. Singura problemă este că nu putem comunica cu nimeni de la primărie. Toată comuna a rămas fără curent, de aseară de la ora 20. Așteptăm să se remedieze problema, l-am sunat pe șeful centrului și mi-a spus că lucrează la linie, până când nu se verifică firele neizolate, căzute pe jos din cauza copacilor rupți. După ce vor fi siguri că nu se poate întâmpla nimic neprevăzut, verifică linia și va da drumul la curent”, a declarat primarul comunei Rona de Sus, Ioan Romaniuc.
Până la sfârșitul acestei săptămânii meteorologii au prognozat ploi în județ. ISU Maramureș le recomandă cetățenilor ca în cazul furtunilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor trebuie să se facă în zone ferite, la distanță de copaci sau stâlpi de electricitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.